Ja autoklāva siltuma zudumi ir lieli, bet pievadītā jauda - pārāk maza, lielu karstumu var nesanākt uzdzīt. Fizika, nekādas maģijas.
Bet spiediens?
To visu var aprēķināt, pie kādas temperatūras būs spiediens katlā. 100°C un 4.5bar ir pilnīgi iespējama kombinācija
Spiedienu taču rada tvaiki, jo tvaiku tilpums ir lielāks par iztvaicētā šķidruma/ūdens tilpumu. Lai rastos tvaiki nepieciešama vārīšanās? Bet ja nevārās no kā rodas spiediens? Būs jāmeklē fizikas pieraksti :D
P.S.Kas tas ir, ja neskaita mani, pēdējie komentētāji Guntis, Gints, Ģirts, aizdomīgi :D
Un jautā Gatis. :)
Varbūt noder- ieej lapā hunters.lv, sadaļā Virtuve atrod Meža gaļas konservi, tur lietotājs Verino izsmeļoši, ar visām bildēm, apraksta šo procesu kā no ābeces. Vienīgi izskatās, ka tas forums galīgi apklusis... Bet noderēs arī tas, kas tur vēl lasāms.
Tā tēma reizes 5 būs pārieta no sākuma līdz beigām. Tieši tur vairāki arī vadās pēc formulas ''priekšspiediens 2bar, uzdzen līdz 4,2bar (+- 4-4,5) un tajā amplitūdā notur 2h, nekādu termometru. Man bija ķīnas termometrs virtuvei- baidījos, ka tas melo + lasītais, tāpēc baidījos dzīt spiedienu, ka nepiedeg. Bet pārbaudot termometru uz ūdens vārīšanos bija precīzi..
Slēpts
03.01.2021. 09:34
Iekšā bija 19bundžas, bet ūdeni pielēju gandrīz vai pilnu. Varbūt vajadzēja liet tikai, lai pilnībā nosegtu bundžas?
Tātad, tagad atzīmē savam autoklāvam līmeni, kādā vienmēr liesi ūdeni. Kaut arī viena bundža būs tikai ielikta, vajag liet ūdeni, lai visu laiku sasniegtu vajadzīgo līmeni.
Kur ir izvietots termometrs un manometrs?
Slēpts
03.01.2021. 14:02
Pa centriem no zemes: tens 10cm, termometrs 45cm, manometrs 95cm. Ūdens ~4cm no apakšējā flanča, lēju ar domu, ka pieliekot pilnu augšējo bundžu nosedz 2-3cm ūdens (rēķināju, ka ielien 70bundžas). No ūdens līdz manometram ~25cm. Temperatūru mērīju gan pie tena, gan vidū- var teijt, ka neko daudz neatšķīrās.
Kur ir tenam temperatūras regulators? Tas vismaz strādā?
Slēpts
03.01.2021. 17:19
Termometrs nav ielikts- trojņikā ir termometra čaula. Trojņiks tāpēc, ka uz sitiena nebija metināmais gabals ar 1/2 iekšējo vītni- izlīdzējos ar to ,kas ir.
Kā jau teicu- vadījos pēc receptes 2bar priekšspiediens, tad 2h 4-4,5bar, tāpēc tenam nav nekādu regulatoru. Atvilknē stāv PID termokontrolieris, jāpieslēdz būs to. Sen sen spēlējoties pieslēdzu pie elektriskās tējkannas, temperatūru noturēja -0.2 - +1.8*C robežās.
Tad iesaki/-at galveno uzmanību pievērst nevis spiedienam, bet temperatūrai?
Bet spiediens?
Spiedienu taču rada tvaiki, jo tvaiku tilpums ir lielāks par iztvaicētā šķidruma/ūdens tilpumu. Lai rastos tvaiki nepieciešama vārīšanās? Bet ja nevārās no kā rodas spiediens? Būs jāmeklē fizikas pieraksti :D
Un jautā Gatis. :)
Tā tēma reizes 5 būs pārieta no sākuma līdz beigām. Tieši tur vairāki arī vadās pēc formulas ''priekšspiediens 2bar, uzdzen līdz 4,2bar (+- 4-4,5) un tajā amplitūdā notur 2h, nekādu termometru. Man bija ķīnas termometrs virtuvei- baidījos, ka tas melo + lasītais, tāpēc baidījos dzīt spiedienu, ka nepiedeg. Bet pārbaudot termometru uz ūdens vārīšanos bija precīzi..
Kur ir izvietots termometrs un manometrs?
Kā jau teicu- vadījos pēc receptes 2bar priekšspiediens, tad 2h 4-4,5bar, tāpēc tenam nav nekādu regulatoru. Atvilknē stāv PID termokontrolieris, jāpieslēdz būs to. Sen sen spēlējoties pieslēdzu pie elektriskās tējkannas, temperatūru noturēja -0.2 - +1.8*C robežās.
Tad iesaki/-at galveno uzmanību pievērst nevis spiedienam, bet temperatūrai?
Ir bieži redzēts, ka spiediens aug, temperatūra nē. Atkarīgs bija no sliktās gāzes. Pat liesmai krāsa atšķīrās.