Šodien vārdadienu svin Rūdolfs, Viviāna, Rūdis, rītdien - Laura, Jadviga
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Vītņstobra tīrīšana 2 jeb "Tīrīt nenozīmē iztīrīt" !

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 46 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 18.09.2020. 21:11

Slēpts
15.12.2016. 08:15
kā atšķirt birstes melnumu no uzdeguma? man nepamet sajūta, ka es drīzāk izgatavošu gludstobru, nevis melnums pazudīs, tapēc parasti 10x birstes un liekos mierā ar birstēšanu
Anrijs
Anrijs
Pēdējo reizi manīts 2023-05-25 16:07
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
15.12.2016. 09:56
Par birstēm, kas atstāj melnumu pašas no sevis, pirmā dzirdēšana. Birstes gan pašas arī jāmazgā. Silts ūdens, un kaut vai Fairy. Ideāli, ja šim nolūkam var ebajā nopirkt pašu lētāko ultrasonic mazgātāju, kas arī saimniecībā noderēs tipa jaucējkrānu sietiņus mazgāt un tamlīdzīgi.
Man parasti ir tā. Lielāks treniņš ir ap 40, mači ap 70-80 šāvienu. Ja slinkums uzreiz tīrīt, iesmērēju uz nakti ar Kroil, var arī WD40. Tad KG1 vai Butch Bore Shine. Ņemu 22 kalibra Dewey uzgali, uzlieku 1 3/4 colu kvadrātainu sinkclair lupatu un uz 15 min atstāju ķīmiju stobrā. Tad divi bronzas birstes braucieni vienā virzienā. Tad 6.5mm uzgalis un 1 1/4 colla apaļā sinclair lupata. Iztīru ogles un ķīmijas paliekas. Tad atkal 22 kalibra uzgalis un liela slapja lupata un uz 15 min atstāju. Tā kādi 4-5 cikli. Principā tikmēr, kamēr bronzas birste neko vairs nerauj augšā.
Slēpts
15.12.2016. 10:05
Precizējošs jautājums. Vai tīrot ar bronzas birsti ja tā birstīte nav izgājusi cauri stobram, tad arī neveic atpakaļejošas kustības? Nu tādas kā birstējot? Brauc ar bronzas birstīti tikai 1 virzienā, ja?
Intars
Intars
Pēdējo reizi manīts 2024-10-25 18:38
Lietotāja statuss: Eksperts
Mednieku organizācija: Rīts
Atrašanās vieta: Nagļi
Medību stāžs: No 2001
Aprīkojums: Blaser F3, Blaser R8 GRS+Kahles 624i, Keppeler Benchrest 6,5x47+Nightforce 15-55/52
Medību trofejas: 2
15.12.2016. 10:54
Intar, ko saki par solventu pirmajā piegājienā?

Darīt tā var... Tā arī dara 90% apzinīgo :) mednieku, kas tomēr tīra ieroci. Bet vēlreiz - "tīrīt nenozīmē iztīrīt". Robla, protams, šķīdina "uzdegumu", bet SLIKTI....
Tas ka papīrs/lupata/pačss iziet pa stobru balts - tas nenozīmē, ka stobrs iztīrīts.
Nav tāda 100% pareiza un visiem derīga tīrīšanas algoritma. Augstāk minētais ir, manuprāt, vienkārši optimālākais. Ja uzdevums ir iztīrīt stobru, nevis melot pašam sev - ..:)
Šis algoritms strādā labi, ja +/- ievēro visus tā soļus... Piemēram, ja nelieto bronzas birsti t.i. pirmajā piegājienā "nesaskrāpē/neuzlauž" vara slāni - ķīmijai ir daudz grūtāk... Ir dzirdēts no pieredzējušiem medniekiem, ka nevar lietot bronzas birsti..jo tā saskrāpējot stobru. Ar visu atbildību saku - bullshit!
Šajā algoritmā nav nekā lieka un nevajadzīga... kā piemēram, IKDIENAS tīrīšana/pulēšana ar J&B pastām utt.
Jānis
Jānis
Pēdējo reizi manīts 2020-01-22 22:04
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Kurzeme
Medību stāžs: 28
Aprīkojums: IŽ-12; TOZ-57T; Benelli Duca di Montefeltro; Sabatti Rover 870 308.win
15.12.2016. 10:56
Varu Ballistols vai citas eļļas NEŅEM.

Šauju maz ( apm. 70-80 šāv. gadā), pēc šaušanas iepūšu bagātīgi Ballistolu, iztīru ar bronzas birsti melnumus, izslauku, atkal iepūšu Ballistolu un atstāju un 2-3 dienām. Pēc tam izslaukot nāk ārā zils papīrs, tātad Ballistols tomēr ņem nost varu?? !!
Intars
Intars
Aprīkojums: Blaser F3, Blaser R8 GRS+Kahles 624i, Keppeler Benchrest 6,5x47+Nightforce 15-55/52
15.12.2016. 11:07
Iespējams... tikai ar efektivitāte ir aptuveni 1% :))) Vienkārši vara daudz:) Ja stobrā noturēsi 2 dienas Coca-cola arī nāks kaut kas zils ārā.
Šīs tēmas "uzsvars" ir kā pareizi iztīrīt, nevis vienkārši tīrīt jeb "pi boda i vabaļe gaļa" :))))
Anrijs
Anrijs
15.12.2016. 11:10
Vai tīrot ar bronzas birsti ja tā birstīte nav izgājusi cauri stobram, tad arī neveic atpakaļejošas kustības?

Ja bronzas birste ir atbilstoša diametra, to vienkārši nevar izdarīt. Ar kādu divu kalibru mazāku birsti noteikti var, bet tad no tādas birstes jēgas nav.
Intars
Intars
15.12.2016. 11:30
Perfekti, kā naglai uz galvas. Man jauns protams bija 3punkts to netīru saviem stobriem. Bet izskatās ka vajadzēs iztīrīt pirms jaunās maču sezonas. Vienīgi siltā ūdens vietā izmantoju ataukotāju, vai tas der? Un kādi tev argumenti kapēc nevar vilkt birstīti atpakaļ? Es tīru abos virzienos!!!

Anri jau laikam atbildēja...
Vienā virzienā ir pareizāk to darīt... bet, lai piedod man ieroču Dievs, - var arī abos virzienos:)))) Nekādu katastrofu es tur neredzu.
Vienkārši:
a) pašai birstei un kātam ir jābūt kvalitatīviem
b) kad tā izgājusi caur stobru, kātu pagriež, lai atpakaļ tā iet ar citu vietu
c) atpakaļ kustība ir " maiga" bez PMK inženiera entuziasma :))
Anrijs
Anrijs
15.12.2016. 11:37
Par to zilumu un balistolu. Drošākais veids, kā rast atbildi, ir atstāt lodi uz 2 dienām Balistolā. Es tūlīt pats to iemērkšu. Esmu ievērojis, ja šaušanas brīdī ir bijis mitrs laiks, tad pēc ilgāka laika uz šauto čaulu kaklu iekšpuses veidojas zilgans nosēdums. Kaut kāda izdedžu reakcija. Ar vara un cinka sakausējumu tam nekāda sakara. Kā versija. Paša Balistola radītāji to pozicionē kā konservējošu eļļu, kas stobrā labākajā gadījumā atmiekšķē nedaudz ogli. Par Kroilu nerunāsim, taču var paņemt divas sarūsējušas skrūves un dabā apskatīties, kā mikroporu līmenī miekšķē Balistols un kā WD40. Un noturību uz rūsu jau arī katrs šādā veidā var pārbaudīt. Un uz stikla divus pilienus atstājiet paskatīties, ko nu kurš pēc sevis izžūstot atstāj. Tas dos visas atbildes bez visiem mārketinga rakstiem un santabarbaras forumos :)
Gatis
Gatis
Pēdējo reizi manīts 2019-01-24 10:25
Lietotāja statuss: Lietotājs
Atrašanās vieta: Vispār Jaunmārupe bet medīju Ģibzdē
Medību stāžs: 15 gadi
Aprīkojums: Winchester SX3 12 kal , Winchester SXR 308 Swarovski 2,5-10 42 , Pulsar Sentinel G2 , Browning XBolt 223 Rem , Meopta
15.12.2016. 12:05
Interesanta un lietderiiga info .....
Jautaajums kaa to izdariit ar pusautomaatu ? JO cik zinu var tikai uz aaru vilkt ar strikji visus meeslus lai neieslauciitu gaazes kanaalos ? Pashlaik tikai ar strikji tiiru un Fluna Tec peec kura it kaa nevajag ejot mediibaas to izslauciit ...kaadi komenti ?