Šodien vārdadienu svin Uvis, Gints, rītdien - Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Jauns rīkojums

Māris
Māris
Pēdējo reizi manīts 2023-05-30 10:08
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
21.01.2015. 23:22
:)
Voldemārs
Pēdējo reizi manīts 2016-03-11 16:26
Lietotāja statuss: Nopietnais vērotājs
21.01.2015. 23:35
Tehniku kas strādā mežā neviens nedezinfikcē.

Vai ir pierādījumi, ka neviens??? ;)
Voldemārs
Gunārs
Gunārs
Pēdējo reizi manīts 2024-01-29 14:23
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
21.01.2015. 23:50
Starp citu, es ceru, ka tie normālie, kuri saprot situāciju, te sāks rakstīt aizvien vairāk. Kaut vai lai statistiski parādītu, ka ģeniālo tēlu, kas dzīvo paralēlā pasaulē, ir maz...

Arni! Ticība, ka ĀCM ir, bija arī agrāk, vienkārši likās, ka viss pārspīlēts! Un tā likās ļoti daudziem! Un par situācijas nopietnību pārliecina Ivara Kolodas foto, un Aigara Remesa ievietotais links ar foto no Igaunijas kritušā bara! Nevis tas, ka Tu vicinies ar kulakiem!
Kāda info bija iepriekš? Raksts un reta foto par to, ka dažos pagastos atrasta viena kritusi cūka! Un forumā viens Arnis mēģina visus pārliecināt par ĀCM briesmām! Kad redzu, ka krīt bari, ir cita lieta! Tāpat arī biju pārliecināts un būšu, ka ĀCM ir mūsu pašu roku apzināts darbs...
Jānis
Pēdējo reizi manīts 2024-09-25 12:02
Medību trofejas: 1
22.01.2015. 08:13
Tieši tā! Kāts izlabos. Tur jau tā lieta, ka neviens neapšauba faktu. Mani nepārliecina apkarošanas metodes. Jā, man nav ko likt pretī, bet mani nepārliecina, ka mēri apturēs cūku izšaušana. Vai tādēļ es esmu starp tiem, kas neprot lasīt? Manā skatījumā vienīgais veids kā būtu iespējams saglābt cūku populāciju, ir atrast vakcīnu līdzīgi trakumsērgai. Bet tā jau ir zinātniskā fantastika.
Arnis
Arnis
Pēdējo reizi manīts 2024-02-15 00:29
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv - tieši un nepastarpināti!
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: ANNO 1998.
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
Suņi: Dutchhound
Medību trofejas: 30
22.01.2015. 10:59
Labi, esam vismaz tikuši tik tālu, ka vairs lielākā daļa indivīdu še rakstošo nesaka, ka ĀCM - tas ir mīts ("p*š i provokacija") un ka galvenais ir sacelt šumu un sadalīt piķi.
Super! :)
Par medīšanu pašreiz - Jūs varat tagad darīt ko gribat, vairs nav atšķirības, mēris pārnāks pāri ikvienai platībai Latvijā. 2009.-2012. bija laiks, kad varēja un vajadzēja samazināt cūku blīvumu... te viena no tēmām par cūkām: http://www.medniekiem.lv/discu... un te ir mans citāts: "Daba pārāk lielu blīvumu sasniegušu populāciju ta noregulēs. Jāsaprot, ka cūku mēris arī ir dabas regulācijas metode, kad izdzīvo populācijas mazākā, bet, iespējams, labākā daļa. Tikai vai mēs par to priecāsimies?" Tas ir 2009.gada pats sākums.
Rekur vēl viena tēma - http://www.medniekiem.lv/discu... arī tur rakstu līdzīgi, tur gan fabula bija mazliet citāda. Bet - es tomēr varu pierādīt, ka jau pirms 6 gadiem biju spējis izmodelēt situāciju un atšķirībā no vairuma mednieku, domāju reāli. Tas, ka man nav formāla biologa izglītība, nenozīmē, ka nespēju modelēt dabas norises diezgan pieklājīgā līmenī. Tagad to pašu arī speciālisti ir pateikuši - mazs blīvums būtu reālā atbilde ĀCM ierobežošanai.
Jūs rakstat, ka Latgalē ir mazs un tik un tā mēris iet uz priekšu? Jā, bet, pirmkārt, Latgalē nav tomēr tās 5 cūkas uz 1000ha un, otrkārt, uz priekšu iet nu ļoti ļoti lēni turklāt nav tā, ka veseli pagasti paliek faktiski bez cūkām. Pie kam - Latgalē mēs runājam par 2 slimību vienlaicīgu izplatību, ĀCM un KCM...
Tagad nākošais jautājums - ko darīt? Ir skaidrs, ka situāciju būs apmēram tāda - kamēr vienā Latvijas galā mēris jau būs savu darbu padarījis, otrajā tas joprojām plosīsies. Ņemot vērā tos dažus %, kas potenciāli var būt ĀCM inkubatori, bet tikpat labi - veselas, imūnas cūkas, mums vajadzētu nomodelēt kā mēs atjaunosim cūku populāciju.
Neformāli vienoties visiem medniekiem par rīcības plānu. Nu, ja kāds ģeniālais to pārkāps, OK, taču svarīgs ir nevis formāls bullshits, bet katra mednieka sapratne, ka tieši tāda rīcība ir pareizākā, lai cūku populāciju atjaunotu pienācīgā (bet ne pārjēdzīgā) līmenī.
Tātad, kā un ko mēs varētu darīt, kungi, ko? Ir kādi priekšlikumi?
īsi par vakcinām - tā kā ir cūkas, kurās ir antivielas atklātas, vakcīna ir reāli iespējama. Papildus - tā kā vienā rakstā bija teikts, ka konkrētais ĀCM ir neparasti stabils - tas ģenētiski nav mainījies. Saiti biju kaut kad vasarā te kaut kur licis. Respektīvi, vakcīna ir iespējama.
Tas vai tā tiks izstrādāta, vai būs efektīva un vai tiks izmantota pie mums - par to pāragri spriest.
Taču, ja vakcīna tiks radīta, tad mans uzskats - tā ir jāpērk kaut vai no Z-korejas. Nu, ja mēs paši esam tik tupi vai pareizāk tik nopirkti un citādi saistīti, ka paši nespējam izstrādāt, tad - jāpērk.
Slēpts
22.01.2015. 11:14
Jūs rakstat, ka Latgalē ir mazs un tik un tā mēris iet uz priekšu? Jā, bet, pirmkārt, Latgalē nav tomēr tās 5 cūkas uz 1000ha un, otrkārt, uz priekšu iet nu ļoti ļoti lēni turklāt nav tā, ka veseli pagasti paliek faktiski bez cūkām. Pie kam - Latgalē mēs runājam par 2 slimību vienlaicīgu izplatību, ĀCM un KCM...

ja tās kartes melo un uzskaite nav pareiza, tad kurš uzskaitīs kad blīvums ir pietiekoši samazināts? vai arī jāklapē kamēr cūku neredz un tad ir labs blīvums?
Arnis
Arnis
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
22.01.2015. 11:44
Kā mēs zinām, vienīgā precīzā uzskaite ir nomedītās meža cūkas. Nu ar mazu korekciju - oficiāli nomedīto meža cūku skaitu droši var pareizināt ar kaut kādu koeficientu - neņemos spriest kādu, bet ne par to ir stāsts.
Stāsts ir par to, vai un kā šie dati tiek apstrādāti; kā tiek organizēta uzskaite - diemžēl, par šo medniekie ir +/- vienisprātis, ka uzskaite ir nekorekta, tādēļ - jā, saprast kurā brīdī ir pietiekoši, būtu problēmas.
Bet - vai ir kādi reāli piedāvājumi, kā veikt uzskaiti? Formulas aprēķiniem mainīt? Visu LV teritoriju nav iespējams pārstaigāt un katru lopu uzskaitīt.
Domāju, ka izklapēt līdz tādam līmenim "ka vairs neredz" īsā laikā nav iespējams. Tādēļ jau rakstīju - ĀCM problēmas sākums ir dienestu neizdarība pagātnē. Viņiem vajadzēja 2009.gadā šo visu izdomāt. Un viņi ir vismaz morāli atbildīgi par to, kas tagad notiek. Pie kam - nevis mistiskas iestādes...nē, ir taču zināmi uzvārdi un vārdi. Un šito nevajag slēpt zem deķa, tas tā vienkārši ir!
Gunārs
Gunārs
Pēdējo reizi manīts 2024-01-29 14:23
22.01.2015. 13:44
Labi, esam vismaz tikuši tik tālu, ka vairs lielākā daļa indivīdu še rakstošo....

Arni, tavs cinisms ir nepārspējams:))))
Arnis
Arnis
22.01.2015. 13:51
:)))))
Uldis
Uldis
Pēdējo reizi manīts 2024-08-17 14:54
Atrašanās vieta: www.logitev.lv
Medību stāžs: 1993 g.
Aprīkojums: Medībām Latvijā pietiek
Suņi: Hanoveras dzinējs Klifs
Medību trofejas: 13
22.01.2015. 18:45
Tas, ka man nav formāla biologa izglītība, nenozīmē, ka nespēju modelēt dabas norises diezgan pieklājīgā līmenī. Tagad to pašu arī speciālisti ir pateikuši - mazs blīvums būtu reālā atbilde ĀCM ierobežošanai.

Reāli iespārda :} Magaivers riktīgs :) Ko Tu Arni pīpē?