Šodien vārdadienu svin Vēsma, Fanija, rītdien - Mirta, Ziedīte
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Jauns rīkojums

Māris
Pēdējo reizi manīts 2025-03-16 19:17
Lietotāja statuss: Eksperts
Atrašanās vieta: Vidzeme
Medību stāžs: 30
Aprīkojums: Labs.
Suņi: Ir
16.01.2015. 09:57
Pie tagadējās situācijas ar ĀCM žēlot cūkas vispār nevajadzētu

Žēlot vienmēr vajag, bet skaits ir jāsamazina, tad vismaz pastāvēs iespēja, ka mežā paliks kāds cūku bariņš - vaislas materiāls.
Juris
Pēdējo reizi manīts 2015-01-21 14:58
Lietotāja statuss: Lietotājs
16.01.2015. 10:17
Kur ir tā, ka no ĀCM izmira cūkas? Vai tik nav tā, ka izšāva visu un konservus tirgoja....
Nez kāpēc par to ĀCM runā it kā ir, it kā nav.... Cik ir mežā beigtas palikušas? 90-jos atceros, ka smirdēja pļavas un meži. Ieej mežā pie barotavas un bari guļ. Tagad? Kur ir? Pārītis mirušās atrastas? UN tāpēc viss jāizšauj? Baigi interesanti, ka radās tās baumas par ĀCM tad, kad zemnieki nevarēja izbīdīt ideju par cūķiem kā nelimitētajiem
Edgars
Edgars
Pēdējo reizi manīts 2022-06-14 14:15
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Kaut kur Latgalē
Medību stāžs: Kas to jau zin cik tā stāža :)
Aprīkojums: Kaut kādi dzelži ir!!!
Suņi: Kaut kad būs!!!
Medību trofejas: 17
16.01.2015. 10:19
Es nesaku ka tagad ir jāizklapē viss kas kustās, bet paretināt gan vajadzētu, ne tā kā pie dažiem kolektīviem uz medību platībām uzskaitē ir 300 vai 400 rukši. Jo mazāks bariņš paliek jo lielāka iespēja ka kāds indivīds izdzīvos, bet kad medību platības tik liels rukšu bars tad izdzīvot ir ļoti minimālas. Tagad lielākie vīrusa izplatītaji ir tieši tēviņī jo šķērso lielus attālumus mātītes meklējumos.
Jo tieši atrastā beigtā sivēnmāte bija ienākusi no kaimiņu kolektīva, bet tai sekoja rukšu tēviņš, kurš vis drīzāk bija arī infekcijas izplatītajs, jo ienākot mūsu meža masīvā lielā tēviņā pēdas pazuda tas ir nav izejas, bet mātīte pēc kāda laika tika atrasta beigta. Sanāk tā ka tas tēviņš bija paķēris kaut kur vīrusu, to iplatījis pa vairakiem bariem un pats aizgāja citās platībās ganīties. Līdzi paņemot velns zin cik rukšus līdzi.
Nezinu kā jūs bet es uzskatu ka vienu ko intensīvi ir jāmedī tagad tieši rukšu tēviņus. Jo tie tieši tagad ir vieni no lielākajiem infekcijas pārnēsātājiem rukšu saimē!!! Protams katrs darās kā vēlas. Es tak pamazām jau sākšu gatavoties bebruku medībām :)
Edgars
Edgars
Pēdējo reizi manīts 2023-09-25 16:09
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
16.01.2015. 10:22
Grūsnas bebrumātes uzdot par kārtējiem Latvijas rekordiem svarā, arī ir baigi ētiski!
Slēpts
16.01.2015. 10:24
Edgar, ko Tu uztraucies? Par mēri pat i neviens nebija dzirdējis kad žēlojies ka nevarat normāli limitus atklapēt. Nu ko padarīsi ja tie rukšu tēviņi ved tādu amorālu dzīves veidu, noteiksim viņiem ar likumu jakāties tik ar vienu māteli :D
Edgars
Edgars
16.01.2015. 10:27
Juri priecājies ka pie jums tā mēra pagaidām nav vai nav tā lielā krituma.
Kā jau teicu runājos ar kolēgiem un tie bija pat atraduši ne lieliem bet pa kādiem 5-7 vienā barā nosprāgušus rukšus. Kā jau iepriekš rakstīju ka Baltkrievijā kur es sekoju pa mednieku portālu kā izplatās cūku mēris. Tad tur arī pirmajā gadā nebija lielā krituma un tur tā pat kā mēs runājam ka tas ir viss fufelis, ka atkal naudu atmazgā un tā talāk. Bet kad atnāca pavasaris tad bija redzami jau pirmie mēra augļi. un cūku līķus sāka aprakt lielos masveida kapos. Pats lasīju un redzēju tās bildes ar massu kapiem. No aprkastiem smirdoņa stāvēja nepanesama tajā rajonā.
Pie tam nevar būt tā kur agrāk rukšu bija ļoti daudz tagad jau nevienas pēdas nemana, jo itensīva apmedīšana nenotika, otrādi tika saudzētas sivēnmāts primārā kārtā un tēviņi, bet saudzēšanas rezultāts ir tagad tāds ka nevienu ruksi atrast neizdodas pat gribēdams.
Reālos krituma apmērus mēs redzēsim mūsu rajonā ienākot pavasarim un beidzoties riestam. Es gan negribetu redzēt tādu bildi kur pienākot pie barotavas un tu ieraugi veselu nosprāgušu rukšu baru. Pie mums nav tik traki ar to blīvumu tāpēc ir mazaka varbūtība ka pie barotavām atradīsim veselu baru, bet tur kur to rukšu mudž tur ir varbūtība pat liela ka tiks atrastas beigtas cūkas.
jautājums tāds vecajiem medniekiem. Cik es saprotu kad 90 gados Latvijā plosījās KCM dzinējmedības nebija aizliegtas, tad sanāk rīkojot dzinējmedības bija lielāka iespēja atrast beigots rukšus. Kur turpretī tagad aizliegto dzinējmedību dēļ reti kurš vispār medās savās medību platībās, rezultāta ļoti minimāls skaits tiek atrast.
Slēpts
16.01.2015. 10:36
cūkas mirst bariem, nomedītās visas slimas, bet PVD atskaitē skaits tāds dikti smieklīgs priekš tādas lipīgas slimības un skartās teritorijas lieluma ;)
Edgars
Edgars
16.01.2015. 10:41
Vārda brāli palasi kad bebriem sākas riests un kad bebru mātes paliek grūsnas un tad saki par grūsnajām bebru mammam!!!
Edgars
Edgars
16.01.2015. 10:45
Ģirt kāpēc nav PVD mājas lapā tā lielā krituma, jo daudzi mednieki atrodot beigto cūku paši to mēgina iznīcināt. Otrkārt kāpēc netiek atrastas masveidā beigtās meža cūkas ir tas ka aizliegtas dzinējmedības un rezultatā pa mežu tiek mazāk klejots un netiek atrasti ja ir beigtie rukši. Ja būtu kā es sapratu 90 gados rīkotas dzinējmedības ar suņiem tad efekts būtu pilnīgi pretejs. Paši domāju būtu šokā cik tiktu atrasti beigtie rukši.
Valērij es jau neuztraucos, vienkārši rakstu kā jau ir. Tāpēc lieku karabīni seifā un ņemu maseni un eju mierīgi sēdet uz bebriem, lapsām un ješkām :)
Pēteris
Pēdējo reizi manīts 2025-04-10 18:35
16.01.2015. 11:03
Edgar, Tu laikam esi baigais šausmu filmu fans !