Sveiki. Atradu medībās aļņa galvaskausu ar ragiem. Skaisti simetriski ragi, plānoju pielikt pie dēlīša, bet ir problēma. Galvaskauss nav tīrs, atlikusī miesas daļa ir piekaltusi pie kaula un īsti ne ar ko neizdodas dabūt nost. Varījis gan neesmu,jo "aromāts" jau tā pietiekami iespaidīgs. Varbūt kāds var palīdzēt ar padomu kā attīrīt galvaskausu no piekaltušās masas!
Pirms pāris gadiem arī atradu kritušu briedi. Manā albumā bilde ar to skeletu un ragiem. Nākamajā bildē tie paši ragi. Tikai jāpiestrādā un galvaskausu var dabūt praktiski baltu.
Patiesībā,atceroties bioloģijas stundas, paņēmu un iemērcu galvaskausu pulverūdenī karstā. Daļu miesas jau novilka nost. Pamēģināšu pavarīt, jo izskatās, ka uzreiz arī nedaudz kauls paliek baltāks.Redzēs kas beigās sanāks!
PIESPER KLAT ACE ,un pavāri tad maitas smaka pazūd un balinās ar...
Slēpts
05.11.2014. 12:34
Es balināju pēc receptes no vienas gudras čehu grāmatas krievu valodā ("Medību trofejas un izstrādājumi",Maskava,1984.). Tur tā recepte ir tāda: galvaskausu ietin vatē, apsien ar diegu, lai turās klāt. Tad ņem 10-15% ūdeņraža pārskābi (perhidrolu), lai reakcija būtu efektīgāka pirms lietošanas uz 1 litru pievieno ēdamkaroti 25% ožamā spirta. Galvaskausu ievieto bļodā, ar karoti aplejot vati to piesūcina, pārējo uzlej bļodā, tas pats pēc tam uzsūcas un tad uz 24 stundām novieto tumšā telpā (obligāti). Vienam galvaskausam ar 1.5 litri pietiek. Sastāvdaļas pasūtu aptiekā, recepšu nodaļā. Lai procesu padarītu efektīvāku, perhidrols var būt koncentrētāks, taču tad mērcēšanas laiks jāsamazina, ja pārtur, tad ar laiku dzeltē.
Pēdējā laikā novāru un dodu Upeniekam, viņš teicami piešāvis roku.
Tas ar to ūdeņraž parskābi pēc trofejas notīrīšanas pēc vārīšanas,bet ja atrod mežā ,bieži ar aromātu labu tad var pavārot piespricēt to ACE smaķeli noņem(tik nedariet to telpā) ,tas jādara lauka apstākļos,bieži arī gadās atrast ragus ar galvaskausu kas gadiem gulējuši un ragi izbalējuši ,tad var atjaunot ragu krāsu ar ziliem graudiņiem(kalija permngātu) , ragu spicītes pēc apstrādes notīra ar smalko smilšpapīru un būs kā tiko iegūta trofeja.
Ko tur ziņot.
Šol, upal, očnulsa, gips.
Pēdējā laikā novāru un dodu Upeniekam, viņš teicami piešāvis roku.