lai ar kā nebūtu, tad šajā forumā bildes vairāk mazāk vēl ir normālas, lai gan te apgrozās ar medībām saistīti cilvēki, ko nevar teikt piemēram par draugiem.lv, kur cilvēks, vēloties padižoties par veiksmīgām medībām, ielicis beigtu lopiņu kaudzi uz kaut kādas fermas fona. Pirmais iespaids pat man lika atcerēties bildes no 2. pasaules kara koncentrācijas nometnēm. Tad kā lai iestāsta cilvēkiem ka medības nav nekas slikts un pat vajadzīgs?
Mans ieteikums- bildei jābūt tādai lai pēc gadiem varētu droši rādīt saviem mazbērniem un tiem būtu prieks redzēt kāds varens mednieks ir vectēvs( vecāmamma).
Un vēl- par to kā pareizi fotogrāfēt bija kādu laiku atpakaļ MMD: pašķirstat un izlasiet. Vēl - ja reiz bija pacietība gaidīt medījumu, tad atrodiet vēl pusstundu laika un sabildējaties kārtīgi: tad no tām 20 bildēm atlasīsit tās labākās kuras nebūs kauns rādīt visiem un likt rāmī pie sienas ;)
Teorētiski var ieteikt foruma vadībai izveidot jaunu iespēju pie trofejām ielikt kādu pazīmi, ka ir neētiska bilde ar obligātu kometāru- kāpēc tā liekas neētiska.
Un tad foruma vadība zivērtē un ja tiešām ir nekorekta vienkārši izdzēs, vai arī lietotājam to palūdz izdarīt dodot kādu termiņu.
par to laikam būtu vērts padomāt- jo diemžēl šīs bildes ir pieejamas publiski arī- medību pretiniekiem.
es varbūt arī atļautu bildes, video ko ielikuši lietotāji, skatities tikai reģistrētiem lietotājiem...
Mednieki, kā jebkura sociāla grupa, ir tikai mazs spogulis, kas ataino sabiedrību kopumā, ar visu tās daudzkrāsainību. Atsevišķos reģionos/klubos gan izpratne par medību ētiku, gan praktiskās iemaņas fotomākslā ir diametrāli pretējas: ir bildes, kurās mednieks ir glaunā frakā ar skuju klājienu zem medījuma un ugunskuru fonā...un jau nākamajā bildē redzi vīrus zilos vai melnos traktoristu kombinezonos pie kravas kastē iesviestas trofejas. Tas nu tiesa, ka visiem šīs bilde vienādi nepatiks, vai arī tieši otrādi - liksies pieņemamas. Ir naivi pieprasīt tagad portālam sākt tās "ētiski" filtrēt, jo tas ir tikai līdzeklis kā mednieki visos valsts nostūros var paskatīties uz citiem un vienlaicīgi aizdomāties, atskatoties uz sevi. Svētīgāk būtu, ja vairāk mūsu rindās tiktu veikts tas pats Mārča pieminētais izglītojošais darbs (semināri, kursi, lekcijas) gan par medījuma pēdējās goda vietas noformēšanu, gan par tradīcijām, kas nosaka to aspektus - IZGLĪTĪBA ir un būs vienīgais gaismas nesējs. Man, kā medniekam parastajam,- ir liels prieks, ka Macata kungs šo jautājumu aktualizē, mazliet kauns par dažu labu savu bildi, bet pilnīgi nevietā šķiet tukšas citu noriešanas, ja pašā būtībā nav saprasts, ka sākums un pagātne katram kolektīvam ar tajā iesakņojušos tradīcijām ir savādāks. Fotografēsim skaisti un labāk - šausim garām!
Izglītība arī ētika vispirms sākas ar audzināšanu ģimenē. Skolas nāk tikai pēc tam. Atļaušos atgādināt ,ka Kaudzīšu Matīsam bija 2 klašu izglītība un Reinis vispār skolā nebija gājis. Neskatoties uz to, mēs visi ( es ceru) ļoti labi zinām , kādu kultūras mantojumu šie vīri ir atstājuši un cik daudz slavenu cilvēku pie viņiem ir mācījušies Kalna Kaibēnu skolā. Šodien izglītošanās iespējas ir nesalīdzināmi vairāk nekā 19 /20 gadsimtu mijā. Un nav jau jābeidz augstskola ,lai kaut ko darītu labi savai patikšanai un citu priekam. Cita lieta ir ,ka tā īsti negribas. Un te nu ir redzams rezultāts. Ne jau tikai fotogrāfijas. Tās ir arī drausmīgas barotavas, šķībi, greizi torņi, ar izoleni aptītas plintes utt. "Savu funkciju jau pilda un ko vairāk vajag?" Bēdīgi bet fakts. Tāpēc mans ieteikums visiem ,kas kaut ko grib darīt labāk bet nezin kā , apmeklējiet YOUTUBE.COM tur ir viss. Nu gandrīz viss.:):):)
Trofeja ir jebkurš medījums. Nevis tikai mega ragainis vai zobainis. Protams, ja kāds taisa savus projektus, tad cenza kritērijus liec da jebkādus!
Automātiskās kameras - jā, nu gadās pa kādam izcilam šedevram kā lūsis ar bebru, bet cūku bars no priekšas, pakaļas un sāniem gan ir sviests...
Mans ieteikums- bildei jābūt tādai lai pēc gadiem varētu droši rādīt saviem mazbērniem un tiem būtu prieks redzēt kāds varens mednieks ir vectēvs( vecāmamma).
Un vēl- par to kā pareizi fotogrāfēt bija kādu laiku atpakaļ MMD: pašķirstat un izlasiet. Vēl - ja reiz bija pacietība gaidīt medījumu, tad atrodiet vēl pusstundu laika un sabildējaties kārtīgi: tad no tām 20 bildēm atlasīsit tās labākās kuras nebūs kauns rādīt visiem un likt rāmī pie sienas ;)
Un tad foruma vadība zivērtē un ja tiešām ir nekorekta vienkārši izdzēs, vai arī lietotājam to palūdz izdarīt dodot kādu termiņu.
par to laikam būtu vērts padomāt- jo diemžēl šīs bildes ir pieejamas publiski arī- medību pretiniekiem.
es varbūt arī atļautu bildes, video ko ielikuši lietotāji, skatities tikai reģistrētiem lietotājiem...
Protams, ka laba, bet, ja tās izmanto kā palīglīdzekli medību plānošanai, nevis, jebkuru safotagrafēto cūku baru stumt visās galerijās.
Kas nu kuram ir tā trofeja.....
Automātiskās kameras - jā, nu gadās pa kādam izcilam šedevram kā lūsis ar bebru, bet cūku bars no priekšas, pakaļas un sāniem gan ir sviests...