PVD ceļ trauksmi, lai nebūtu tā, ka neko nav darījuši, pa lielam tur visiem pofigs, ka tev nebūs vairs cūkas jāmedī, bet galvenais būs panākts - cūkaudzētāji nolikvidēti un tirgus atvērts piedāvājumiem ;)
OK neapstrīdam tagad ir vai nav - pieņemam par faktu to ka ir tas ĀCM, bet pasaki, ko Tev dod tā dzinējmedību apturēšana? Ko?
Cūka neaizskries 1 km tālāk? Ja nebarosi tāpat aizskries!
Mazāk pa mežu vazāsies? Mazāk izvazās? Nu taču domājiet reāli - dzinējmedību atcelšana neko ne apturēs, ne palēlinās - vienkārši liegs iespēju samazināt cūku blīvumu un dos iespēju kādam atkal pārmest , ka mednieki nespēj limitus izpildīt!
PZDC būs visām MC. Ščočiks nav apturams. Pelna uz šo pasākumu lielie dāņu cuku kompleksi ,lielie graudu audzētāji, kas arī ir tie paši dāņi un zviedri. Protams visi lielie farmācijas tirgotāji un apdrošinātāji. Kad dāņi pārvērta savu salu par lielu cuku fermu ,viņi līdz pēdējai iznīdēja visas MC. Uz spēles ir miljoniem liels bizness ,un MC tur nav vietas. Ja skatās globāli,tad gan putnu gripa, gan acm parādās tad ,kad vajag. Bija ASV un krievu kašķis par vistu stilbiņiem, tagad sankcijas.... Kas grib, var dzīt, var arī nedzīt tos cukus. Varam vienīgi taisit pagrabā mauzoleju no konserviem. Vai arī noalgot čečenus, lai tie nobombardē nešķīstos dāņu cuku komplexus.
Vai dānis no zonas var cūku izvest? Ir kāds precedents? Tur neviens neko neiegūs! ĀCM domājiet apstāsies ar Latviju? Varbūt, ka mēs apturēsim, bet neticu. Zona ir liela - Latvija, Polika, Lietuva, tas ir tikai laika jautājums, kad būs Vācijā. Tātad, secinājums - cūkkopības nozare Eiropā ir apdraudēta. Vismaz Austrum- un Centrālajā noteikti. Tas nozīmē, ka arī pieprasījums lopbarības graudiem kritīsies! Šogad varbūt nē, bet nākošgad - stabili. Nebūtu Latgalē caurmērā iztetinātā populācija, ĀCM jau būtu krietni nopietnāka realitāte pie čivļiem.
Piekritīšu Arnim;
ACM nav tikai iekšējā problēma, bet visas eiropas. Vai mednieki vainīgi, ir grūti ko teikt, jo Latvijā ir ļoti mainīgs m-cūku blīvums, bet vidējais noteiti ir virs normas. Tā kā meža dzīvieku apsaimniekošanu (bezpersonas) ir nodota VMD tad jāatbild būtu arī viņiem, ne tikai PVD, kāda uzskaite kad ir veikta. Šobrīd liekas, ka tuvumā esošie VMD darbinieki ir pabiras no normāliem cilvēkiem, kas visu ir sačakarējuši un vajag tikai saglabāt savu vietu. (galvenais ir soda nauda par da jeb ko). Kāda jēga mācīties bija Jelgavā MF, ka mežzinis visu apgāž, kaut pašam ir kaut kāds PRIVA papīrs un Valsts amatpersonas apliecība.
Dzinējmedību aizliegšanai epizootijas gadījumā jēgu neredzu, ir savi plusi un mīnusi, bet ko dos aizliegums: sievas un bērni būs laimīgi; satracinās medniekus, medniekus noliks zem "papēža", pieaugs m-dz. blīvums, lielāki postījumi un ttl...
Varbūt ir laiks likvidēt medības mūsu izpratnē, kā likvidējam saimniecības, cukuru, tagad cūķus un pienu. Laiks pienācis tikai komercbiezām-medībām. Varbūt tas ir tikai mans subjektīvs viedoklis:)
Jāni beidz pilināt uz smadzenēm,jau tā sūdīgi,ja nu patiešām ir tas `mēris(maz ticams),jāpārdzīvo,ja tās ir dāņu(ar mazo burtu jo es tos Jenotus labi pazīstu) vai labības audzētāju intrigas,laikam laiks visiem medniekiem apvienoties un atcerēties ka pret lokālu teroru visefektīvākās zāles ir visaptverošs 100% terors .Tam lai būtu objektīvi ir nepieciešama sava neatkarīga ekspertu grupa kura uzrādītu objektīvu novērtējumu,ja tas mēris patiešām ir,visiem medniekiem jākļūsst par brīvprātigiem sargiem un jāseko lai tiktu ievērotas visas sanitārās normas un ierobežojumi,ja mēris neapstiprinās un izrādās ka tā ir diversija un muļkošana nu tad ziniet ka mūs vnk.muļķo un brauc pa ausīm jāiet uz bodi pēc sērkociņiem un nakamajās vēlēšanās jābalso par tiem kuri patiešām grib aizstāvēt medniekus,viņu un dabas intereses,nepakārtojot biznesam!
Vai dānis no zonas var cūku izvest? Ir kāds precedents?
Tātad pats savām acīm esmu redzējis, kā no ACM plosītās Spānijas pāri Pirinejiem pilnīgi legāli pa bāni ripo divstāvīgi cūku vedamie treļi ar dzīvām cūkām uz Franciju. Un tie cūku vedamie, maigi izsakoties, neizskatās sterili. Pārdomas raisa fakts, ka Francijā ACM nav. Esmu uz Spāniju braucis 6 reizes pa astoņiem gadiem, un ik reizes ar tiem cūku ratiem nācies sastapties, tikai nekad neaizdomājos par ACM faktoru.
Vēl intresants novērojums. Īpaši nesekoju Medību likuma pieņemšanas niansēm, taču sapratu, ka bija mēģinājums tos cukus pataisīt par nelimitēto un lai šau kas grib. Vai tik tie nebija izmisušie skandināvi? Bēda jau saprotama - MC par velti norij un izbradā graudus ,kas domāti Svensona cukiem.
Nezinu par Spāniju. Jautājums ir par Latviju - vai Latvijā no zonas kāds dānis, žīds, latvietis vai cits jenots, legāli drīkst izvest cūkas? Ja jā, tad kādi ir nosacījumi, kuri jāizpilda. Punkts.
Ja uz šo jautājumu atbildes nav, tad viss cits ir bullshit. Mani neinteresē Spānija! Mani interesē Latvijas situācija un dažādie mīti, kas klejo starp medniekiem. Mīti par sazvērestību, no kuras kāds ļoti iegūs. Kurš tieši ir tas ieguvējs, šobrīd nesaprotu. Nebūs cūku - OK, drusku vairāk ražas eventuāli būs (briežu faktoru gan arī nevajag noniecināt, tie arī labi daudz noēd un nobradā). Un? Ja nebūs cūkkopības, tad pieprasījums būs mazāks - attiecīgi, mazāk maksās graudi.
Ja kādam tomēr ir iespējas turpināt audzēt un pārdot cūkas, tad kādi ir nosacījumi, pie kuriem tas iespējams? Vai vispār ir iespējams?
OK neapstrīdam tagad ir vai nav - pieņemam par faktu to ka ir tas ĀCM, bet pasaki, ko Tev dod tā dzinējmedību apturēšana? Ko?
Cūka neaizskries 1 km tālāk? Ja nebarosi tāpat aizskries!
Mazāk pa mežu vazāsies? Mazāk izvazās? Nu taču domājiet reāli - dzinējmedību atcelšana neko ne apturēs, ne palēlinās - vienkārši liegs iespēju samazināt cūku blīvumu un dos iespēju kādam atkal pārmest , ka mednieki nespēj limitus izpildīt!
ACM nav tikai iekšējā problēma, bet visas eiropas. Vai mednieki vainīgi, ir grūti ko teikt, jo Latvijā ir ļoti mainīgs m-cūku blīvums, bet vidējais noteiti ir virs normas. Tā kā meža dzīvieku apsaimniekošanu (bezpersonas) ir nodota VMD tad jāatbild būtu arī viņiem, ne tikai PVD, kāda uzskaite kad ir veikta. Šobrīd liekas, ka tuvumā esošie VMD darbinieki ir pabiras no normāliem cilvēkiem, kas visu ir sačakarējuši un vajag tikai saglabāt savu vietu. (galvenais ir soda nauda par da jeb ko). Kāda jēga mācīties bija Jelgavā MF, ka mežzinis visu apgāž, kaut pašam ir kaut kāds PRIVA papīrs un Valsts amatpersonas apliecība.
Dzinējmedību aizliegšanai epizootijas gadījumā jēgu neredzu, ir savi plusi un mīnusi, bet ko dos aizliegums: sievas un bērni būs laimīgi; satracinās medniekus, medniekus noliks zem "papēža", pieaugs m-dz. blīvums, lielāki postījumi un ttl...
Varbūt ir laiks likvidēt medības mūsu izpratnē, kā likvidējam saimniecības, cukuru, tagad cūķus un pienu. Laiks pienācis tikai komercbiezām-medībām. Varbūt tas ir tikai mans subjektīvs viedoklis:)
http://ruspoki.tvnet.lv/intere...
Tātad pats savām acīm esmu redzējis, kā no ACM plosītās Spānijas pāri Pirinejiem pilnīgi legāli pa bāni ripo divstāvīgi cūku vedamie treļi ar dzīvām cūkām uz Franciju. Un tie cūku vedamie, maigi izsakoties, neizskatās sterili. Pārdomas raisa fakts, ka Francijā ACM nav. Esmu uz Spāniju braucis 6 reizes pa astoņiem gadiem, un ik reizes ar tiem cūku ratiem nācies sastapties, tikai nekad neaizdomājos par ACM faktoru.
Ja uz šo jautājumu atbildes nav, tad viss cits ir bullshit. Mani neinteresē Spānija! Mani interesē Latvijas situācija un dažādie mīti, kas klejo starp medniekiem. Mīti par sazvērestību, no kuras kāds ļoti iegūs. Kurš tieši ir tas ieguvējs, šobrīd nesaprotu. Nebūs cūku - OK, drusku vairāk ražas eventuāli būs (briežu faktoru gan arī nevajag noniecināt, tie arī labi daudz noēd un nobradā). Un? Ja nebūs cūkkopības, tad pieprasījums būs mazāks - attiecīgi, mazāk maksās graudi.
Ja kādam tomēr ir iespējas turpināt audzēt un pārdot cūkas, tad kādi ir nosacījumi, pie kuriem tas iespējams? Vai vispār ir iespējams?