Ja jau Tevi tik ļoti interesē, kas es tāds esu un ar ko nodarbojos, paprasi mātei Googlei. Gan jau kaut ko var atrast. Man nav pienākums katrā portālā, kurā esu reģistrējies, publiskot savu biogrāfiju. Varu pateikt to, ka man ir maģistra grāds bioloģijā un kaut ko sajēdzu par norisēm dabā. Nepaļaujos uz plikiem novērojumiem vai "viena tante teica" apgalvojumiem, bet palasu kādu zinātniski pierādītu publikāciju. Ja nezini kur meklēt? Lūdzu: http://scholar.google.lv/
Lūk atkal: Neesmu pētnieks,bet objektīvi paskaitot patērēto barības daudzumu....bla bla bla. Lūdzu konkrētu atsauci, kur to šos skaitļus dabūji! Citādi sanāk Dzintars teica, tātad tas tā ir. Varbūt vajag painteresēties cik tā plēsēju barība visapkārt ir. Varbūt barība ir tik daudz, ka pietiek visiem un neviens ar nevienu nekonkurē? Bioloģijā ir tads termins: Ekoloģiskā kapacitāte. P.S. Neesu es nekāds ornitologs un uz nodokļu maksātāju naudas nedzīvoju.
Viktor neņem ļaunā, galvenais lai tevis lasītā publikācija nebūtu tada pati kā vienreiz publiceja viens par vilkiem zinātnisko darbu, un ar kuru mēgināja pierādīt ka vilku skaits ir ļoti maz, bet pats būtība vilku pat dzīvu nav redzējis, bet kā vinš var spriest un publicēt zinātnisko darbu par vilku dzīvi un to skaitu.
Te kaut kur forumā bija runāts par šo grandiozo zinātnisko darbu!!!
Edgar, publikācijas no zinātniskajām publikācijām atšķiras ar to, ka zinātniskās publikācijas ir zinātniski pamatotas, starptautisku ekspertu atzītas un publicētas starptautiski atzītos zinātniskajos žurnālos vai grāmatās. Daļa to "mākslinieku" un "ekspertu" raksteļus, kas kaut kur publicēti tvnet.lv, diena.lv utt. nav jāņem pa pilnu. Tie raksteļi ir domāti, lai tauta sāktu brēkt un cepties, jo no tā kāds gūst labumu. Vajag painteresēties, kas ir to rindu autori.
Es nesaku, ka visiem ir jālasa publikācijas, bet to, ka pirms kaut ko skaļi sakiet, apgalvojiet un izdariet secinājumus, lūdzu atsaucieties, kur Jūs to visu esat uzzinājuši, lai es arī varētu par to pārliecināties. Zinu ir cilvēki ar 50 gadu "dabas novērotāju" stāžu. Ļoti jauki, atsaucieties uz saviem novērojumiem, bet atcerieties, ka daba visu laiku mainās un tā kā bija kaut kad pirms n gadiem nebūs nekad.
Un jā, vienmēr ir labi uzzināt ko jaunu par lietām un procesiem, par ko iepriekš ir bijuši tikai pieņēmumi, tāpēc rociet dziļāk.
Specijāli Dzintaram pa brīvu brīdi ierakstīju meklētājā: "white stork Ciconia ciconia feeding" un atradu šo: http://marcintobolka.tripod.co...
Tur var sīki un smalki izlasīt par stārķu barošanos. Ko apēd, cik daudz apēd utt. Vienīgi teksts ir angļu valodā un pētījums veikts Polijā, 2006. gadā. Tur var arī redzēt, cik daudz patiesībā stārķi apēd mazos, bieži argumentos pieminētos, "aizsargājamos" zaķīšus un putniņus. Tauta izglītojamies!
Ja mēs visi kopā saskaitīsim, cik mums patiesībā to stārķu ir Latvijā, mēs varēsim aptuveni aprēķināt, cik lielu "kaitējumu" tie rada.
P.S. Par vilku barošanos meklē pats. Un tad iegūtos skaitļus saliec kopā un iegūsi patiesos ciparus, nevis kaut kādi 2-3 stārķi apēd tik pat daudz, kā 1 vilks. :)
Suņi: 2 kaķi: Nezobs un Princese Histērija - abi medī uz vella paraušanu
21.07.2014. 16:51
Viktor, es gan nepiekristu, ka visu orinitologu publicēti raksti un dati ir ticamāki par manis novērotajiem vai kāda cita, kurš dzīvo realitātē novērotajiem... Papīrs daudz ko pacieš :) Ar to es nepretendēju uz zinošākā cilvēka statusu stārķu jomā, un nesaku to, ka nevar ticēt nevienai šādai publikācijai, bet gribu tikai pateikt, ka vajag filtrēt info un kādreiz ticēt arī sev un citiem godīgiem cilvēkiem.
Tas jau daudzkārt ir pierādījies, ka visam, kas rakstīts uzticēties nav vērts un ir lietas, kas ir jāizmēģina pašam, lai saprastu, kas ir labs, vai slikts.... un ir lietas, kas ir jāredz un jāvēro pašam, lai varētu salīdzināt ar publikācijām un tad izvērtēt, kura no tām ir pareizāka.
P.S.: Žanna, paldies - man jau divi ir :)
Raimond Butkān! Šis ir Tevis teiktais 5 lapā:
"Pievienojos viedoklim, ka stārķu ir baigi daudz palicis un zaķu līdz ar to baigi maz. Piekrītu, ka viņiem ir jāpalīdz palikt mazāk...
Manā Kamčatkā vairs neredz zaķīšus :( Un vēl viņi apēd vardes, kas esot vienīgais dabīgais ienaidnieks ērcēm..."
Lūdzu apgaismo mani un pārējos šī foruma lasītājus, kur Tu izlasīji vai dzirdēji, ka vardes ir vienīgais dabīgais ienaidnieks ērcēm? Varbūt tie ir paša novērojumi?
Tev tiešām liekas, ka stārķi ir ļaunuma sakne tam, kā dēļ tavā Kamčatkā ir palikuši mazāk zaķīši? Piemēram, intensīvā lauksaimniecība un nepareizi appļautās pļavas Tev neliek ne par ko aizdomāties? Manās medību platībās ir tik pat dadz stārķu, kā pārējā Latvijas teritorijā un zaķu ir pietiekami. Katrā medību reizē izdoda redzēt vairākus.
Viktor,uzreiz redzams ka Tava erudīcija un zināšanas ir balstītas uz uz publikācijām un internetu,izbāz degunu ārā un paskaties kas notiek dabā un vēlams regulāri,man netālu ir tāda neliela stārķu kolonija 4 ligzdas.Neuzskaitīšu visu ko esmu redzējis tam draņķim knābī,tikai to kas mani ne pa jokam uztrauca, jo čūskas neskaitās,tas ir dabīgi,pīlēni,zoslēni,iespējams mājas(lidojumā grūti saskatīt),zaķēni regulāri,divreiz kaķis vai kaķēni,pat žagatēnu manīju,laikam jaunais-nav bijis pietiekami uzmanīgs.Ko tagad teiksi profesor,bet Tev jau Tavā augstprātībā nepieleks kamēr kā kaķi nepaņems aiz čupra un ar degunu neiebāzīs tanī ko pats esi sastrādājis.
Dzintar, kas man manā augstprātībā nepielec? Īsti nesapratu. Tas, ka stārķi ir jāšauj? Vai tas ka stārķi ēd? Kas? Tu jau nu tiešām nebūsi tas eksperts, kas pateiks, ka stārķi dabā ir pārāk daudz. Par ieročiem vari gudri diskutēt cik vien tīk, bet dabas dievietes darbu atstāj viņas varā. Ļoti labi, ka Tev pie mājas ir 4 stārķu ligzdas. Nav tālu jāiet "dabā" un vienlaikus var nodarboties ar balto stārķu barošanās pētījumiem. Lūdzu uzraksti kādu rakstiņu, labprāt palasītu. Cikos nes pīlēnus un zoslēnus, kurā mēnesī vairāk ēd kaķēnus un zaķēnus un cik galu galā tā viena ligzda patērē to paiku vienā perēšanas sezonā? Sāc ar to, ka ieliec tās ligzdas dabasdat.lv, tas jau būs daudz zinātnes vārdā.
Dzintar, uzreizi var redzēt, ka viss, ko Tu šobrīd raksti ir balstīts uz pieņēmumiem. Iebāz savu degunu kādā interesantā grāmatā par ekoloģiju un vēlams regulāri! Ja Tu zinātu cik daudz laika es pavadu ārā, tad Tu nemaz tik gudri nerunātu un nemētātos ar glaimojošiem izteicieniem. Varu saderēt, ka puss dienu neizturētu ar mani mežā (drošvien es Tevi izbesītu :D ). Tas ka papildus lasu tam klāt publikācijas, lai noskaidrotu sevi interesējošus jautājumus, manuprāt, padara mani tikai izglītotāku.
Grāmatas ,internets, doktori ar ,,grādiem,, tas vis ir tas kas bijis kā, tu uzcepsi zinātnisku grāmatu par to kas ir un būs, ja visa daba pašreiz pēdejos gados sākusi neprognozējami mainīties, kur arī mēs esam savu artavu pielikuši,lielā mēra tas mednieks kas intensīvi medī vairāk redz visus dabas brīnumus ,tā ka piedod Viktor nekā personīga ,bet zinātne šais laikos bez naudas nekust paši zinām kā ir ar Latvijas finasēm,par stārķiem ,to skaitu ,tas ir rādītājs ka iepriekšējie gadi ir bijuši labvēlīgi barības bāzē,bet tagad trūkst ko rīt šiem, tur jau notiek dabas pašregulēšanās ne pa velti daudzas ligzdas tagad tukšas,bet ir jāpaiet laikam un nemazam ,jo dabā nekas nemainās pāris gados tas nozīmē stārķim nebūs paika ar laiku atstiepsies un paliks atkal normāls stārķu skaits ko varēs daba pabarot ,bet norīs šie tagad visu!!!!!
It kā jau džekam jābūt ar ļoti lielām olām, lai šādā karstumā staigātu pa mežiem un skaitītu ,cik kukaiņus apēd kāds pupuķis vai purva svilpis.... Droši vien arī citi ornitologi ir cienijami cilvēki. Taču virs viņiem ir personāžs, kas apkopo datus un pieņem lēmumu. Un tas ir mudaks...
Lūk atkal: Neesmu pētnieks,bet objektīvi paskaitot patērēto barības daudzumu....bla bla bla. Lūdzu konkrētu atsauci, kur to šos skaitļus dabūji! Citādi sanāk Dzintars teica, tātad tas tā ir. Varbūt vajag painteresēties cik tā plēsēju barība visapkārt ir. Varbūt barība ir tik daudz, ka pietiek visiem un neviens ar nevienu nekonkurē? Bioloģijā ir tads termins: Ekoloģiskā kapacitāte. P.S. Neesu es nekāds ornitologs un uz nodokļu maksātāju naudas nedzīvoju.
Te kaut kur forumā bija runāts par šo grandiozo zinātnisko darbu!!!
Es nesaku, ka visiem ir jālasa publikācijas, bet to, ka pirms kaut ko skaļi sakiet, apgalvojiet un izdariet secinājumus, lūdzu atsaucieties, kur Jūs to visu esat uzzinājuši, lai es arī varētu par to pārliecināties. Zinu ir cilvēki ar 50 gadu "dabas novērotāju" stāžu. Ļoti jauki, atsaucieties uz saviem novērojumiem, bet atcerieties, ka daba visu laiku mainās un tā kā bija kaut kad pirms n gadiem nebūs nekad.
Un jā, vienmēr ir labi uzzināt ko jaunu par lietām un procesiem, par ko iepriekš ir bijuši tikai pieņēmumi, tāpēc rociet dziļāk.
Tur var sīki un smalki izlasīt par stārķu barošanos. Ko apēd, cik daudz apēd utt. Vienīgi teksts ir angļu valodā un pētījums veikts Polijā, 2006. gadā. Tur var arī redzēt, cik daudz patiesībā stārķi apēd mazos, bieži argumentos pieminētos, "aizsargājamos" zaķīšus un putniņus. Tauta izglītojamies!
Ja mēs visi kopā saskaitīsim, cik mums patiesībā to stārķu ir Latvijā, mēs varēsim aptuveni aprēķināt, cik lielu "kaitējumu" tie rada.
P.S. Par vilku barošanos meklē pats. Un tad iegūtos skaitļus saliec kopā un iegūsi patiesos ciparus, nevis kaut kādi 2-3 stārķi apēd tik pat daudz, kā 1 vilks. :)
Tas jau daudzkārt ir pierādījies, ka visam, kas rakstīts uzticēties nav vērts un ir lietas, kas ir jāizmēģina pašam, lai saprastu, kas ir labs, vai slikts.... un ir lietas, kas ir jāredz un jāvēro pašam, lai varētu salīdzināt ar publikācijām un tad izvērtēt, kura no tām ir pareizāka.
P.S.: Žanna, paldies - man jau divi ir :)
"Pievienojos viedoklim, ka stārķu ir baigi daudz palicis un zaķu līdz ar to baigi maz. Piekrītu, ka viņiem ir jāpalīdz palikt mazāk...
Manā Kamčatkā vairs neredz zaķīšus :( Un vēl viņi apēd vardes, kas esot vienīgais dabīgais ienaidnieks ērcēm..."
Lūdzu apgaismo mani un pārējos šī foruma lasītājus, kur Tu izlasīji vai dzirdēji, ka vardes ir vienīgais dabīgais ienaidnieks ērcēm? Varbūt tie ir paša novērojumi?
Tev tiešām liekas, ka stārķi ir ļaunuma sakne tam, kā dēļ tavā Kamčatkā ir palikuši mazāk zaķīši? Piemēram, intensīvā lauksaimniecība un nepareizi appļautās pļavas Tev neliek ne par ko aizdomāties? Manās medību platībās ir tik pat dadz stārķu, kā pārējā Latvijas teritorijā un zaķu ir pietiekami. Katrā medību reizē izdoda redzēt vairākus.
Dzintar, uzreizi var redzēt, ka viss, ko Tu šobrīd raksti ir balstīts uz pieņēmumiem. Iebāz savu degunu kādā interesantā grāmatā par ekoloģiju un vēlams regulāri! Ja Tu zinātu cik daudz laika es pavadu ārā, tad Tu nemaz tik gudri nerunātu un nemētātos ar glaimojošiem izteicieniem. Varu saderēt, ka puss dienu neizturētu ar mani mežā (drošvien es Tevi izbesītu :D ). Tas ka papildus lasu tam klāt publikācijas, lai noskaidrotu sevi interesējošus jautājumus, manuprāt, padara mani tikai izglītotāku.