Man patīk Lauris "Jāšauj cūkas!!! Es jau sen to teicu! :)" un vienā rakstā par bebriem arī bija labais "Kā man savulaik minēja viens hidrotehniķis - bebriem zāles ir ciānkālijs." Es Lauri domāt ka brieži un aļņi arī jāmočī, ko tur sīkumoties. Piedod Lauri, bet es sāku domāt ka savus vecos radiniekus arī esi nobeidzis, neatmaksājās taču uzturēt...
Neredzu jēgas histērijai. Viens ir skaidrs - ātri vai lēnu ĀCM tuvojas. Lai kavētu slimības izplatīšanos, mūsu valstī nekādas ekstremālas darbības neplāno. Dzinējmedību pagarinājums ir vajadzīgs, lai kaut cik samazinātu cūku blīvumu. Pārsvarā tiks atšauts limits, kas nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ, netika izpildīts. Nesaprotu, kas tur tik briesmīgs. Citi raksta par sivēnmāšu trenkāšanu. Arī grūtniecēm ir vajadzīgas fiziskas aktivitātes, nekas briesmīgs cūkām nenotiks, ja nāksies pārskriet pāris kvartālus tālāk. Vienīgi vajadzētu padomāt, kādus suņus izmantot medībās. Kaut gan, man nav nācies redzēt suņus, kas plosītu sivēnmāti.
Gunārs Astra reiz teica: "Es ticu, ka šis laiks reiz paies, kā ļauns murgs..." Astras vairs nav, da arī teikts bija par citu lietu... bet tas latvietiskais traģisms jūtams joprojām :) Jācer, ka medniekiem pietiks sajēgas pamāt piekrītoši ar galvu, sak "jā, jā slikti laiki - jāšauj, jāmedī pa tīro", bet savā lokā pasmiesies par kārtējo "feino mahinatoru ideju".
Labāk tad šautu lapsas, kraukļus un vārnas, lai slimības reālo izplatītāju kļūst mazāk. Ja kādā biezoknī kāds cūķis nosprāgs, tā būs mazāka nelaime, kā izvazāt to cūķa gaļu un baciļus pa visu pasauli, viņu nomedījot. Netrenkājot cūkas, viņām arī mazāka iespēja inficēties no slimajām citos reģionos.
Gudrāk būtu bijis uz pusgadu noteikt moratoriju cūku medībām un ievērot karantīnas prasības.
Nekādas histērijas nav, taču lēmumi tiek pieņemti bez pietiekoši detalizētas izskaidrošanas - kādēļ un ko tas dos.
Tad, kad bija visus gadus jādala limiti, tad godīgie dalītāji dalīja pēc principa "lai kaimiņi neapvainojas" :) tagad pēkšņi vienalga cik un kā, un vēl naudu piesola.
Labs lobisma piemērs. Bet mednieki jau nav pie bada - nez vai vairums trenkās mežus, varbūt uz gaidi pasēdēs, paņems kādus sivēnus vairāk. Dzinējmēdību lielākā problēma - iztrenkās ne tikai meža cūkas.
Un šobrīd kas visvairāk skries un medīs un kam 35EUR/gab (jā un mēs tad esam 2X lētāki kā leiši?) ir milzīgs stimuls? Ne jau turīgajiem kolektīviem un ne jau tiem, kas saimnieko ar prātu. Tātad, tie, kas tagad nemedīs, iegūs vēl lielāku cūku blīvumu. :)
Ko tas dos mēra profilaksei?
Piekritīšu Raita Azina teiktajam. Šķiet, ka ir liela brēka, bet maza vilna. Līdz pat šim brīdim Lietuvā nav atklāti jauni gadījumi (vismaz es neko tādu neesmu dzirdējis), kā tikai tie divi. Manuprāt nevar izslēgt kādu afēru, vai elementāru laboratorisku kļūdu jo ja jau tas mēris tik lipīgs, kādēļ netiek atklāts kādā no 3000 nomedītiem rukšiem?
Kas attiecas uz lēmumie Latvijā, neviļus nāk atmiņā pagājušās vasaras notikumi, kad zemnieki (lielie saimnieki) gribēja paši medīt cūkas savos tīrumos. Es šajā rīkojumā pagarināt dzinējmedību sezonu, saskatu viņu interešu atbalstīšanu - samazināt meža cūku populāciju ar jebkuriem līdzekļiem.
Manuprāt par slimības izplatību un tās ierobežošanu ir jāspriež speciālistiem, nevis medniekiem, kam nav ne mazākās sajēgas veterinārijā. Mednieki ir tikai instruments...
Pareizi jau saka - kā valsti vadīt vislabāk zin sētnieki, traktoristi, apkopēji u.t.t.....
Tālajā 2007 gada sezonā laika apstākļi bija diezgan līdzīgi, Janvārī sniega nebija un bija dzinejmedību pagarinājums uz meža cūkām. Piedalijos februāra mēnesī dzinējmedībās un februāra beigās suņi plosija jau dzimušus sivēnus. Protams var oponēt, ka sivēni neizdzīvotu, bet ja ziema atlaižas tad izdzīvotu gan. Pagājušo sezonu februāra beigās sivēni arī jau bija un spriežot pēc barotavas apmeklējumiem izdzīvoja ar kaut gan ziema nebija no vieglajām.
Gudrāk būtu bijis uz pusgadu noteikt moratoriju cūku medībām un ievērot karantīnas prasības.
Tad, kad bija visus gadus jādala limiti, tad godīgie dalītāji dalīja pēc principa "lai kaimiņi neapvainojas" :) tagad pēkšņi vienalga cik un kā, un vēl naudu piesola.
Labs lobisma piemērs. Bet mednieki jau nav pie bada - nez vai vairums trenkās mežus, varbūt uz gaidi pasēdēs, paņems kādus sivēnus vairāk. Dzinējmēdību lielākā problēma - iztrenkās ne tikai meža cūkas.
Un šobrīd kas visvairāk skries un medīs un kam 35EUR/gab (jā un mēs tad esam 2X lētāki kā leiši?) ir milzīgs stimuls? Ne jau turīgajiem kolektīviem un ne jau tiem, kas saimnieko ar prātu. Tātad, tie, kas tagad nemedīs, iegūs vēl lielāku cūku blīvumu. :)
Ko tas dos mēra profilaksei?
Rīkojumā ir pieminēti 35 EUR ??????????
Kas attiecas uz lēmumie Latvijā, neviļus nāk atmiņā pagājušās vasaras notikumi, kad zemnieki (lielie saimnieki) gribēja paši medīt cūkas savos tīrumos. Es šajā rīkojumā pagarināt dzinējmedību sezonu, saskatu viņu interešu atbalstīšanu - samazināt meža cūku populāciju ar jebkuriem līdzekļiem.
Pareizi jau saka - kā valsti vadīt vislabāk zin sētnieki, traktoristi, apkopēji u.t.t.....