Šodien vārdadienu svin Mirta, Ziedīte, rītdien - Marģers, Anastasija
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - Plēsēju limits. Vai vajag lielāku?

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 25 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 02.03.2012. 09:30

Jānis
Pēdējo reizi manīts 2021-02-24 23:07
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Mednieku organizācija: uz 8 nevar salasīties nekad
Atrašanās vieta: dīvāns, dators
Medību stāžs: arvien lielāks
Aprīkojums: ir
Suņi: vakcinēti
26.02.2012. 22:01
skat ka nesanāk plaša projekta malu medības,arvisu šito te?/quotes]
A ar ko atškiras vilks no klaiņojoša suņa , ja tam vilkam kautkādu iemeslu dēļ pēkšņi ap kaklu parādās suņa siksna vai striķis ?
Andris
Andris
Pēdējo reizi manīts 2025-03-25 09:57
Lietotāja statuss: Guru
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv
Atrašanās vieta: Marupe
Medību stāžs: No 1989 gada
Aprīkojums: H&K 2000 SLB (30-06), Savage (223), IŽ 57
Suņi: Krievu Eiropas laika- Bārts, Latvijas Dzinējsuns Dārts Veiders
Medību trofejas: 93
26.02.2012. 23:43
Ozoliņ,beidz līst pakaļā eiropas kungiem,pasaki labāk cik par vilku saglabāšanu tev no eiropas projektiem atlec...?

Nu pirms lamāt Jāni Ozoliņu droši vien derētu izdarīt kādu mājasdarbu un vismaz noskaidrot likumiskos rāmjus kādos lielo plēsēju medības Eiropā šobrīd ir ieliktas. Es personīgi situāciju raksturotu šādi- tikai pateicoties Ozoliņa kungam lielo plēsēju medības Latvijā vēl joprojām notiek (protams ka ne tikai viņam vien jāsaka paldies, lielu darbu savā laikā ieguldija arī Jānis Baumanis un arī ministrijas cilvēki). Ļaunākais ir tas ka lielākā daļa mednieku vadās pēc absurda domāšanas modeļa- ko gribam to daram, jo esam taču nenormāli gudri!!! Realitātē tur tās gudrības nav ne tik cik aiz naga melnumu...:( Un sliktākais ir tas ka ar savu aprobežotību vēl mēdz lielīties! Tāda pastulba bravūra sanāk..:(
VMD varbūt vienīgi var pārmest pārāk mazo izskaidrojošo darbu, bet nu ar viņu resursiem...nekas cits jau laikam nebija jāgaida. Bet to pie vēlēšanās vēl var labot. Lai Jums kolēģi atvērtos nedaudz acis uz situāciju, kurā mēs (Latvijas mednieki) vēl atrodamies nesalīdzināmi izdevīgākās pozīcijās, attiecībā uz lielo plēsēju medībām, nekā lielākā daļa Eiropas, apskatiet vismaz šos divus linkus;
1.http://www.thepetitionsite.com...
2. http://www.thepetitionsite.com...
Tā ir realitāte! Un ja mēs nebūsim pietiekami diplomātiski un gudri, tad šo medību iespēja mums var tikt laupīta ar vienu spalvas vilcienu!
Bēdīgākais jau ir tas ka tie skaļākie bļāvēji visbiežāk ir visšvakākie darītāji...:(
Juris
Pēdējo reizi manīts 2013-04-11 08:35
Atrašanās vieta: Mežā. Jau ceturto gadu desmitu.
Medību stāžs: 18
Aprīkojums: Benelli M2 (12x76 plus paradokss), IŽ-54 (12x70), MC 20-01 (20x70)
Suņi: Taksis Tedis
27.02.2012. 09:35
Andrim +10. Pielikšu vēl klāt, ka vilku populāciju blīvumi ir ārkārtīgi atšķirīgi - tātad nevar savās medību platībās esošo situāciju prasti vispārināt uz visu valsti. Problēmas ir lokālas. Un ir stulbi uzstāties ar pieeju - pie manis tas ir tā, tātad tā ir visur.
Gunārs Jānis
Pēdējo reizi manīts 2024-03-30 13:15
Lietotāja statuss: Lietotājs
Mednieku organizācija: MK "Būdnieki", MK "Castor Fiber"
Atrašanās vieta: Jelgavas novads, Kalnciema pagasts
Medību stāžs: 52 gads
Aprīkojums: IŽ-58MAE, TIKKA 650M (30-06)
Suņi: pašreiz nav
Medību trofejas: 6
27.02.2012. 18:43
Labvakar! Personīgi es gan Andrim Zariņam +10 nedošu, par to uzskatu vien, ka lielākā daļa mednieku tiek uzskatīti par absolūti aprobežoti dumjiem un nejēgām. Neviens no mums nav absolūti gudrs un katram ir sava uts!
Manuprāt ES direktīvas pašreiz nav ko apspriest, kas parakstīts, tas parakstīts un tāpēc arī jāievēro.
Labāk padomāsim par veidu, kā veikt labāku plēsēju uzskaiti, lai varētu pamatot vilku un lūšu skaita pieaugumu, līdz ar to arī limita palielināšanu. VMD struktūras pašreizējā stāvoklī, domāju, to nespēs vienas veikt.
Pilnīgi piekrītu, ka vilku, lūšu un arī citu dzīvnieku populācijas blīvumi ir ļoti atšķirīgi ne tikai valstī, bet arī dažādos reģionos. Mums pašreiz plēsēju ir daudz, citur varbūt arī ir mazāk. Tas ir tikai loģiski.
Manuprāt, varētu katrā virsmežniecībā atsevišķi un nevis visā valstī, skatotie pēc sniega apstākļiem, noteikt vismaz pāris dienas, kurās vienlaicīgi visi virsmežniecības teritorijā esošie mednieku kolektīvi uzskaita savās platībās vilku un lūšu pēdas. Gan jau kolektīvos atrastos cilvēki, kuri prot atšķirt pēdas. Datus varētu atdot virsmežniecībā un tur nu gan nevajadzētu būt problēmām, lai tos apkopotu un nosūtītu uz VMD medību daļu. Vēl jau laiks ir, varbūt arī sniegs pieturēsies. Tādā veidā, domāju, skaitļi būtu precīzāki, nekā, ja to vienlaicīgi darītu visā valsts teritorijā.
Tas ir mans priekšlikums, noteikti ir arī citi un labāki priekšlikumi. Ja nebūs daudz maz pamatotas uzskaites, kas uzrāda patiešām plēsēju skaita pieaugumu, mūsu "cepšanās" būs tikai interesanta laika pavadīšana forumā.
Slēpts
27.02.2012. 19:33
Tev, Gunār, gan varētu dot +10, bet diemžēl nejūt, ka VMD interesētu mednieku dati lielo plēsēju sakarā. Vēl vairāk, pašlaik tā saucamie mežziņi ir apjukuši un viņi pat skaidri nezin savus pienākumus medību jomā. Bet Medību likums jau nav atcelts un tas skaidri uzdod VMD organizēt ( bet vai organizē ?) uzskaites procesu.Toties VMD vadībā ir gudri ierēdņi, kuri var noteikt vilku skaitu tos nemaz neskaitot, bet balstoties uz pieņēmumiem. Pareizi vai nepareizi spriediet, mednieki, paši.
Ar interesi gaidu, kā un pēc kādas uzskaites datiem tiks noteikts pārnadžu limits?
Andris
Andris
Pēdējo reizi manīts 2025-03-25 09:57
Lietotāja statuss: Guru
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv
Atrašanās vieta: Marupe
Medību stāžs: No 1989 gada
Aprīkojums: H&K 2000 SLB (30-06), Savage (223), IŽ 57
Suņi: Krievu Eiropas laika- Bārts, Latvijas Dzinējsuns Dārts Veiders
Medību trofejas: 93
27.02.2012. 19:48
bet diemžēl nejūt, ka VMD interesētu mednieku dati lielo plēsēju sakarā

Kājas šādai situācijai, Māri, aug tajā pašā Eiropas stāstā. Mūsu Eiropas vagariem tradicionāli "neliekas uzticami" mednieku iegūtie dati, jo viņi ir "ieinteresētā puse"!!! Tā lūk, kad balsojām par Eiropas savienību, tad vajadzēja domāt, tagad par vēlu! :(
P.S.Izsaku pateicību Gunāram Jānim Lagūnam par aizrādijumu man (pelnītu). Un par izsvērtu viedokli!
Mārcis
Mārcis
Pēdējo reizi manīts 2023-03-27 11:21
Mednieku organizācija: Brakani
Atrašanās vieta: Auces novads
Medību stāžs: 7 dzinējs, 10 mednieks
Aprīkojums: Beļģis, Vācietis
Suņi: Poga
Medību trofejas: 1
27.02.2012. 21:47
A.Zariņam vārdi varbūt nedaudz par spēcīgiem, bet cik es esmu novērojis, tad mednieku izglītotība un saprašana caurmērā ir ļoti zema.
Par plēsējiem globāli nevaru spriest, bet pie mums ir tā, ka kopš pagājušās ziemas beigām uzradās, un ne viens vien. Kamēr bija dziļais sniegs tikmēr slepkavoja un plēsa prieka pēc. Pavasarī sabērnojās. Šosezon pa kādam pelēkajam ir kritis. Es nevarētu sūdzēties ka mums nebūtu zvēru, vai ka stirnas un sivēni izēsti. Tie kas šogad nevar nošaut tikpat cik pāgāšgad var vainot vilkus, bet domāju, ka ziema paņēma daudz daudz vairāk.
Jānis
Jānis
Pēdējo reizi manīts 2017-08-04 20:33
Atrašanās vieta: Ikšķiles un Ādažu/Sējas novadi
Medību stāžs: no 2002 gada dzinējs, kā mednieks no 2009 gada
Aprīkojums: Iž 58, Savage 308 win, Ata arms neo 12
Suņi: jagterjers Urga
28.02.2012. 14:14
Protams, ka salīdzinot ar eiropu mēs esam priviliģēti ka varam medīt vilkus un lūšus, bet mums ir arī pilnīgi atšķirīga situācija, jo pie mums viņi reāli dzīvo un nevis tikai rezervātos. Domāju, ja Vācijā kādam mednieku kolektivam parādītos liels vilku bars teritorijā tur uzreiz atrastu pamatojumu to izmedīt.
Domāju, ka ja ņem vēsturiski latviešu tautai ir tāda kā vergu psiholoģija,bez savu interešu aizstāvības un nacionālisma, to arī var saprast jo atšķirībā no lietuviešiem kuriem bija sava lielvalsts un kura būtībā nav tikusi iekarota, latvieši jau no 13 gadsimta ir bijuši kāda pakļāutībā sākot ar vāciešiem(krustnešiem, muižniekiem), poļiem , zviedriem un beidzot ar krieviem sākot jau no Kurzemes hercogistes sabrukšanas laikiem, un domāju ka tautai kā tādai tas jau ir iedzimts gēnu līmenī.....tāpec arī daudzās lietās nemākam sevi aizstāvēt.
Bet par plēsēju medībām - labāk, lai ir kā tagad nekā nav vispār, tāpat kā ar Medību likuma grozijumiem - var uztaisīt visu labāk, bet var arī visu galīgi sačakarēt.
tāds ir mans viedoklis
Arnis
Arnis
Pēdējo reizi manīts 2024-02-15 00:29
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Mednieku organizācija: Medniekiem.lv - tieši un nepastarpināti!
Atrašanās vieta: Latvija
Medību stāžs: ANNO 1998.
Aprīkojums: IMI, Smith & Wesson, Glock, Browning x2, Winchester, Walther, TOZ, Haenel!
Suņi: Dutchhound
Medību trofejas: 30
28.02.2012. 20:45
Jāni Cimmer, nevajag nolikt latviešus - tā ir tāda slimība vai, nolikt savējos? Negatīvā eugēnika, kuru piekopa PSRS (Baigais gads, emigrācija, represijas) nevar palikt bez sekām.
Bez tam, notiekot režīma maiņai, pie varas faktiski palika vecā elite - vecie funkcionāri, kuri jauno iekārtu izveidoja par sākotnējā kapitāla uzkrāšanas monstru, un viss tika pakārtots šai lietai, t.sk., iestāšanās sarunas ES, mēs varējām panākt vairāk...bet nu tas ir aizgājis vilciens. Starp citu, mūsu kolēģi,mednieki, arī - ne viens vien ir vecs partijas funkcionārs vai stukačs. Bet tas offtopic.
Un tagad pie lietas:
1.Nav noliedzmas, ka lielo plēsēju skaits ir ļoti pieaudzis (vienlaicīgi gan nevajag iebāzt galvu smiltīs un atcerēties, ka arī plēsēju barības objektu skaits ir ļoti pieaudzis un ne bez mūsu, mednieku, nopelna - tas ir atsevišķš stāsts, bet fakts ir viens - mēs ar savu barošanu jaucam dabisko līdzsvaru tiktāl, ka tas sāk apdraudēt ekosistēmas un bioloģiskaš daudzveidības pastāvēšanu. Ja kāds nesaprot šos terminus, tad vēlams vispirms iepazīties ar to saturu un tad diskutēt, savādāk ir tā, kā Andris rakstīja iepriekš.)
2.Neviens neapstrīd to, ka limiti būtu jāpalielina, bet tas ir jādara zinātniski pamatoti, balstoties uz korektu uzskaiti. Jā, tas ir akmens VMD dārziņā, it kā. Bet, vienlaicīgi, vajag atcerēties, ka iestāde var savas funkcijas pildīt tikai tad, kad tai ir pienācīgs finansējums un citi nepieciešamie resursi - t.sk., cilvēkresursi. Kura partija ilgstoši rullēja ZM? Kura faktiski VMD ir novedusi tik tālu, ka tas nav spējīgs pilnvērtīgi pildīt normatīvos aktos uzlikto pienākumu? Dažiem šķiet, ka - uzbrauksim VMD un redz kādi mēs malači. Jūs, cienītie, pārāk sekli rokat. Tieši lauku iedzīvotāji iepriekš bija tie, kas lielā skaitā balsoja par ZZS - par politisko spēku, kas bija tieši atbildīgs par VMD :) Kurzemnieki, Jūs kā reizi par ZZS balsojāt izteikti aktīvi :)
3.Limitu lielajiem plēsējiem tātad, vajag palielināt, iespējams vajag mainīt dalīšanas principus un to var izdarīt. Bet - sākt no tā, ka sabiedrībai šo paziņo marginālis, kuram pret plēsējiem ir pataloģisks naids (un kurš man 2011.gada pavasarī telefona sarunā apgalvoja, ka 2011.gada vasarā vairs nebūs neviena pārnadža ko medīt - nu es šādas lietas, tādu diletantismu nevaru aizmirst un nekad neaizmirsīšu!), ir pilnīgi garām. Sabiedrības vairums medniekus nesaprot. Un tas ir tiešs akmens mūsu PR lauciņā. Var jau mētāt gaisā pirkstus un teikt, ka mēs esam baigie čaļi un sabiedrības pārējie locekļi, lai stāv pie ratiem, tikai nez vai ņemot vērā mūsu mazo skaitu (~1% no populācijas) tas ir tālredzīgi un gudri.
4.Līdz ar to pareiza rīcība ir sākt ar VMD problēmu apzināšanu un lobēšanu politiskā līmenī - lai būtu korekti un ticami izejas dati. Un paralēli var ar korektu PR attiecīgi noskaņot sabiedrību. Ja vairums mednieku šādam viedoklim nepiekrīt un ar putām uz lūpām aizstāv margināļus, tad neko. Tad Dievs dod, ka nenogriež lielos plēsējus pavisam.
[un, jā, tiem, kas man norādīja, ka es tur sevi augstu vērtējot - jā, jā, tā ir, man šajā plāksnē nav mazvērtības kompleksu. Ja es par kaut ko kļūdos, tad apzinos to un mainu uzskatus - nevis auna cienīgi turpinu buldozerēt marginālismu. Nepatīk - esi labāks par mani, analizē un argumentē, nevis vnk apgalvo!]
Jānis
Jānis
Pēdējo reizi manīts 2017-08-04 20:33
Atrašanās vieta: Ikšķiles un Ādažu/Sējas novadi
Medību stāžs: no 2002 gada dzinējs, kā mednieks no 2009 gada
Aprīkojums: Iž 58, Savage 308 win, Ata arms neo 12
Suņi: jagterjers Urga
29.02.2012. 08:50
Es nenolieku latviešus, jo tad pats noliktu sevi.... tikai slikti, ka nemākam par savām interesēm stingri pastāvēt. Bet kā jau te minēja esam ES iekšā un tagad kautko baigi mainīt vēl grūtāk, ja to darija tad vajadzēja pirms 2004 gada.
Par to situāciju VMD vismaz man viss ir gandrīz pilnīgi skaidrs, jo pats tajā esmu nostrādājis 3 gadus. UN kā jau rakstiju pāris komentārus atpakaļ reāla uzsakite jau vairs nenotiek (vai notiek izņēmuma kārtā tur kur mežsargs(tagad mežzinis) ir sava darba fanātiķis un turklāt mednieks) puslīdz reāla uzsakite vēl bija 2008 gadā kad apgaita bija ap 4000ha meža.tagad kad mežziniem ir vidēji 10000 ha meža (vidēji rēķinam, ka tikpat nemeža zemju, kopā pleķis 10x20 km)viņam nav ne laika ne resursu, ne motivācijas to veikt, tāpēc pašiem vien jasadarbojas ar mežiņiem, lai uzskaite būtu +/- reāla. Tāpēc nav ko brukt VMD virsū un viņus nosodīt, jo ir tā kā ir, kā ar daudzām lietām Latvijā kuras uz papīra ir, bet dzīvē tika par 50%