Ā jā Mārcim personīgi :) - virs 200m pat 300m ziemā ļoti bieži pēc manas statistikas 75-80% lapsas no šautajām manas :) (22-250)...
Jā, bet ne par to es iepriekš rakstīju!!!
Mārci - pateikšu tā... Kāds šeit sakars ar skrejošu alni? Itkā 308Win vējš neietekmētu! Kāds apsteigums 300m - par ko Tu vispār runā? Par šādām lietām vispār neizsakos!
Un par ātru un maigu kalibru nav iebildumu, bet tas noteikti nav 308Win... Saproti par ko es šeit...
Juri - gan 7RemMag gan 30-06 (SST superformance) ir labaaki :) Un atkal Juri Tu nelasi ko rakstu - pat uzrakstiiju ar lielajiem burtiem - MEDIIBAAM - bet Tava nosauktaa BTHP are not recommended for hunting... Understand?
Tur nav ko meegjinaat kko pieraadiit - es saprotu ka 308Win LV ir vispopulaaraakais, bet nu neteikshu ka visuuberlabaakais un ieteicamaakais - MEDIIBU kalibrs :)
Cik bieži,Uģi, Tu šauj tālāk par 100-200m?Piemēram pa ziemājiem skrejoši aļņi. 100m vēl sīkums ,bet 200m jau arī vējš bišķi sāk spēlēt 300 jau nopietni par to jādomā un kur nu vēl apsteigums.Manuprār MEDĪBĀS par tādiem attālumiem ir smieklīgi runāt.Tā kā ,ja netrennējas nav ko lolot ilūzijas par trāpīgiem šāvieniem jau 200m attālumā.(Tas no pieredzes)Savukārt ,ja esi pārliecināts par rezultātu daudz patīkamāk(komfortablāk) ir šaut ar mazāku ,bet "ātrāku" kalibru(saprāta un likuma robežās protams).
Uģi un še tev atbilde:)
308 WIN 165 grainu SST superformance 4007 J un 866m/s. Ko vēl vajag. Ja vēl stroķis ar poligonālo vītni stobrā, tad ātrums pāris desmiti metru vēl klāt. To pašu standarta Lapua scenaru, vai Hornady BTHP reti, kura 3006spr. vai 270WIN patrona var pārtrumpot 300m distancē pat pēc džouliem, par trāpījumu blīvumu pat nerunājot.
Sēžas visi kalibri un korekcija visiem vajadzīga pa distancēm.
Ja tiešām ko tālām distancēm(virs 300m) vajag pa lieliem zvēriem, tad 300WINMAG.
Uldi - šeit Tev atbilde! :)
270 Win - 840m/s, 3500J, ja piešauts uz 100m uz 300m sēžas 47cm
308 Win - 775m/s, 3570J, ja piešauts uz 100m uz 300m sēžas 56cm
30-06 - 835m/s, 4150J, ja piešauts uz 100m uz 300m sēžas 46cm
7 R.Mag - 895m/s, 4125J, ja piešauts uz 100m uz 300m sēžas 37cm
(Šis salīdzinājums ir viena ražotāja, viena veida lodēm, pat cenas ir praktiski vienādas)
Tagad pasakiet man vienu iemeslu, bez cenas (kura ir noteicošā tikai, ja šauj sacensībās un trenējās) un mītiskās munīcijas neesamības (OK 270Win munīcija nav plašā klāstā, bet pārējie...), lai pirktu 308 Win medībām? Es vēlreiz uzsveru MEDĪBĀM - ne sacensībām!!!
Es čaļa vietā uzreiz ņemtu 7 Rem Mag, jo pēc datiem no visiem minētajiem tas ir labākais kalibrs - IMHO.
Es mēģināju sadzīt rokā divstobru kombi, kam spicais stāv virs 3000J un gludais ir 16. kal. Cik noskaidroju tad ir tāda belka, bet tai vītne ir tāda, lai varētu vāveres šaut, un pēctam ģērēt :D
Vienīgi kā lai izzīlē kuru trubu ņemt līdzi un nav svarīgi vai tās ir dzinējmedības vai gaides, Nu kā likums nebūs pareizais līdzi! :)
Divus nestaipīsi. Jāņem kombinētais. Pieļauju ka tādi vēl nav,kādu es vēlētos. :)) ~223rem+3006+16kal.
ES uz šo jautājumu tomēr skatos nedaudz no citas puses. Ko es visvairāk medīšu. Ja lielos buļļus un kuiļus - Ferdinandus, tad 300 win mag, ja sīkzvērus, tad 222rem , 223rem, 22-250rem . 243win baigi labais,uz gaidīti visiem pietiek, bet ... nu Jūs jau sapratāt.Ir arī 6,5*55 mm tā saucamais " Zviedru mauzeris". Iekļaujas 3000 J, liels ātrums,taisna trajektorija. Munīcija - tie ,kas šo kalibru lieto par munīcijas trūkumu nesūdzas. Tā kā ir vērts padomāt.Vai vērts dēļ dažiem šāvieniem gadā(es domāju medībās)iegādāties liela kalibra ieroci.Kad pirku savu pirmo vītni par šo kalibru nebiju dzirdējis, arī ierobežojumu nebija, tāpēc mana izvēle bija 243win. Šodien noteikti ņemtu 6,5 milimetrīgo,jo arī sacensības dažkārt ir 6,5 mm ierobežojums.Cits jautājums ir šāda kalibra piedāvājums. Biezajā galā viņš ir pieejams itin labi.Kā ir ar vidus un lejas galu nemācēšu teikt. Un domāju ,ka tie ,kas lieto vītņstobra ieročus man piekritīs, ka ar vienu kalibru medīt var, bet ja ir divi ir foršāk.
Jā, bet ne par to es iepriekš rakstīju!!!
Un par ātru un maigu kalibru nav iebildumu, bet tas noteikti nav 308Win... Saproti par ko es šeit...
Tur nav ko meegjinaat kko pieraadiit - es saprotu ka 308Win LV ir vispopulaaraakais, bet nu neteikshu ka visuuberlabaakais un ieteicamaakais - MEDIIBU kalibrs :)
308 WIN 165 grainu SST superformance 4007 J un 866m/s. Ko vēl vajag. Ja vēl stroķis ar poligonālo vītni stobrā, tad ātrums pāris desmiti metru vēl klāt. To pašu standarta Lapua scenaru, vai Hornady BTHP reti, kura 3006spr. vai 270WIN patrona var pārtrumpot 300m distancē pat pēc džouliem, par trāpījumu blīvumu pat nerunājot.
Sēžas visi kalibri un korekcija visiem vajadzīga pa distancēm.
Ja tiešām ko tālām distancēm(virs 300m) vajag pa lieliem zvēriem, tad 300WINMAG.
270 Win - 840m/s, 3500J, ja piešauts uz 100m uz 300m sēžas 47cm
308 Win - 775m/s, 3570J, ja piešauts uz 100m uz 300m sēžas 56cm
30-06 - 835m/s, 4150J, ja piešauts uz 100m uz 300m sēžas 46cm
7 R.Mag - 895m/s, 4125J, ja piešauts uz 100m uz 300m sēžas 37cm
(Šis salīdzinājums ir viena ražotāja, viena veida lodēm, pat cenas ir praktiski vienādas)
Tagad pasakiet man vienu iemeslu, bez cenas (kura ir noteicošā tikai, ja šauj sacensībās un trenējās) un mītiskās munīcijas neesamības (OK 270Win munīcija nav plašā klāstā, bet pārējie...), lai pirktu 308 Win medībām? Es vēlreiz uzsveru MEDĪBĀM - ne sacensībām!!!
Es čaļa vietā uzreiz ņemtu 7 Rem Mag, jo pēc datiem no visiem minētajiem tas ir labākais kalibrs - IMHO.
Divus nestaipīsi. Jāņem kombinētais. Pieļauju ka tādi vēl nav,kādu es vēlētos. :)) ~223rem+3006+16kal.