Uģi, atļāvos lejuplādēt dažas bildes no Jūsu mājas lapas... Un šādus šāvienus veic sportisti! Un šādi šāvieni, noteikti, būs arī mežā... Un pie kā tas novedīs???
Andi A. Man prieks ka diskusija aiziet progresīvi un bez apvainojumiem. Sākšu au bildēm, Visas bultas kuras redzamas lūsī un briedī ir koka, respektīvi tās ir šaitas ar angļu garajiem instinktīvajiem lokiem kuriem nav tēmekļa, (jebkurā gadījumā ar šiem lokiem medīt būs aizliegts)vārdu sakot tīrais Robina Huda loks, arī medīšanai tāds būtu par vāju. Sacensībās Lūsis ir izlits trasē 30-45 jardi, briedis savukārt ir nolikts 40-60 jardu attālumā, un piedevām vēl nedrīkst mērīt attālumu, bet jānosaka uz aci. Savukārt kompaktloki (medību loki) ir aprīkoti ar tēmekli, bultas ir no karbona, bultas izlidošanas ātrums no loka ir ap 300 pēdas sekundē, tas ir ap 100 metri sekundē. Neskatoties uz to ka vēl ir jānosaka tīri vizuāli attālums, tad cīņa starp kmpaktiem ir pa mazo aplīti nāvējošās zonas vidū. Ak jā, sacensībās piedalās gan pusaudži, gan bērni (ar parastajiem lokiem), un viņi priecājas par jebkuru trāpījumu zvērā. jo tikai tā var savākt punktus. Vārdu sakot tas būtu tikai īsumā, bet ja vēlaties varu mēģināt izklāstīt plašāk. Ieliku adresi kur var apskatīt divus reklāmas rullīšus ar 2011.gada čempionātu lietuvā http://www.strele.lt/Default.a...
No pieredzes (atkārtošos)!
Atceros, kā Mārkulīčos Vanagacī bija cilvēki -lokšāvēji! Mācīja bērnus šaut ar lokiem (RobinHuda lokiem), par ko viņiem liela cieņa un pateicība!
Bet viņiem bija arī kompaundloki, ar kuriem tie šāva pa 25m brieža mērķi! tad lūk šie trenētie cilvēki trāpīja briedī katru 2-4 šāvienu, bet tik katrs piektais nāvējošs! Nu un kur tas der???
Vēl atradu arī Loku projekta virzītāju video: http://www.../?p=1186 Lūdzu pievērst uzmanību 7 minūtei! attālums ap 35m - netrāpa... :( Un tie ir trenēti cilvēki! Vēl bija, kur Kļaviņš mēģināja kaut kādu eksāmenu nokārtot - arī neizdevās!
Lūk arī ko raksta Kļaviņš savā blogā:
Jā, lai šautu ar loku ir jātrenējas vismaz 5 reizes vairāk nekā ar ieroci, pietam vēl papildus vajadzīgi fiziskie treniņi.
Ņemot vērā to, ka Latvijā vidusmēra mednieks NETRENĒJĀS šaušanā VISPĀR, tad arī ar loku to nedarīs!
Šāvienus precīzi neesmu skaitījis, ja tā ātri uzmetu uz pirkstiem, tad gadā varētu būt ap 8000 šāvieni, ieskaitot sacensības un teniņi. Trennējos katru nedēļu (ļoti cenšos ) divas dienas, vienā dienā izšauju ap 100 reizēm (citreiz krietni vairāk). Šauju ar loku trīs gadus.
Par šāvieniem: Sacensībās distance ir nezināma,(11-60 jardi) tādēļ tas ļoti iespaido šāviena precizitāti, Maksimālais punktu skaits ko sacesībās var savākt ir 360, Tas ir ja trāpa vidējā aplītī (sirds zona). Maksimālo esmu savācis 350 punktus. Trasē zvēri ir 28.
25metros ja attālums ir nomērīts ar tālummēri tad no 10 šāvieniem visi būs 15 cm diametrā, un iespējams kāda beigta sašauta bulta. Bet neesmu jau es tāds baigais ģēnijs, to var paveikt jebkurš, kas diezgan regulāri šauj ar kompaktloku.
Par tavu jautājumu cik labi varētu šaut superšāvējs:
25 metros pie nomērīta atāluma ar tālummēri trāpīs nekļūdīgi 5 cm diametrā.
Bet ir viena nianse, ar loku ir jāsrādā (jātrennējas) krietni vairāk kā ar ugunstobru. Un arī loks ir jāizprot visos sīkumos (respektīvi jājūt tas kā rokas turpinājums). Kaut gan ar ugunstobru jau varētu būt tas pats.
Andi A. Saprotu bažas par to. ka, ja atļaus medības ar kompaktlokiem būs lieli sūdi mežā. Es personīgi arī baidos par to, jo uzskatu, ja ies mežā cilvēki ar loku kuri nav pat vienu gadu reāli pašāvuši sacensībās un izjutuši to visu kaut vai mākslīgi, nebūs atbildīgi lokšāvēji. Jo, tikai sacensībās var izjust un izanalizēt savas kļūdas un tās labot bez traģiskām sekām. Tāpēc es personīgi uzskatu,ja gribētu sākt kārtot lokmednieka eksāmenu Latvijā, tad būtu jābūt "A" kases kategorijai nokārtotai lokšaušanā.(To var paveikt piedaloties sacensībās). Un tad vairs nebūtu tādu bažu, ka stirnas staigās ar bultām degunā. Tieši par šo jautājumu bija man saruna ar vienu lokšāvēju no Francijas. Un tad gan manā skatījumā būtu nopietna pieeja pie šīm lietiņām.
Atceros, kā Mārkulīčos Vanagacī bija cilvēki -lokšāvēji! Mācīja bērnus šaut ar lokiem (RobinHuda lokiem), par ko viņiem liela cieņa un pateicība!
Bet viņiem bija arī kompaundloki, ar kuriem tie šāva pa 25m brieža mērķi! tad lūk šie trenētie cilvēki trāpīja briedī katru 2-4 šāvienu, bet tik katrs piektais nāvējošs! Nu un kur tas der???
http://www.../?p=1186 Lūdzu pievērst uzmanību 7 minūtei! attālums ap 35m - netrāpa... :( Un tie ir trenēti cilvēki! Vēl bija, kur Kļaviņš mēģināja kaut kādu eksāmenu nokārtot - arī neizdevās!
Lūk arī ko raksta Kļaviņš savā blogā:
Jā, lai šautu ar loku ir jātrenējas vismaz 5 reizes vairāk nekā ar ieroci, pietam vēl papildus vajadzīgi fiziskie treniņi.
Ņemot vērā to, ka Latvijā vidusmēra mednieks NETRENĒJĀS šaušanā VISPĀR, tad arī ar loku to nedarīs!
Par šāvieniem: Sacensībās distance ir nezināma,(11-60 jardi) tādēļ tas ļoti iespaido šāviena precizitāti, Maksimālais punktu skaits ko sacesībās var savākt ir 360, Tas ir ja trāpa vidējā aplītī (sirds zona). Maksimālo esmu savācis 350 punktus. Trasē zvēri ir 28.
25metros ja attālums ir nomērīts ar tālummēri tad no 10 šāvieniem visi būs 15 cm diametrā, un iespējams kāda beigta sašauta bulta. Bet neesmu jau es tāds baigais ģēnijs, to var paveikt jebkurš, kas diezgan regulāri šauj ar kompaktloku.
Par tavu jautājumu cik labi varētu šaut superšāvējs:
25 metros pie nomērīta atāluma ar tālummēri trāpīs nekļūdīgi 5 cm diametrā.
Bet ir viena nianse, ar loku ir jāsrādā (jātrennējas) krietni vairāk kā ar ugunstobru. Un arī loks ir jāizprot visos sīkumos (respektīvi jājūt tas kā rokas turpinājums). Kaut gan ar ugunstobru jau varētu būt tas pats.
Tikai, diemžēl, acis tas nevienam neatvērs... :(