Šodien vārdadienu svin Liāna, Lilija, Alta, rītdien - Ziedonis
Top Image

Forums

Tēmas nosaukums - MMD kauss

Informācija

Šajā diskusijā piedalās 40 lietotāji. Komentāru skaits 10. Pēdējais viedoklis 03.06.2019. 08:37
Ar medībām saistītās tēmasSacensības

Slēpts
08.06.2016. 12:17
Cienītais, ja saskatat līdzību ar sevi, nejūtos pie tā vainīgs. Vien, ja ir kā pats saki: "vienīgajā šautuves apmeklēšanas reizē sadiršu rezultātu" - tad kam tās garās vārsmas par 90p treniņos un 70p sacenēs? Un ja reāli dzīvē ir knapa puse no pieminētajiem punktiem? Varbūt tiešām vērtīgāk būtu uz šautuvi aizbraukt, nevis forumā muti lieki dzesēt?
Aizskart nudien nevienu nevēlējos, bet šāda īdēšana nudien ir pēc katriem MMD. Te kādam nepatīk ka bises ar optikām kopā startē ar "medniekiem parastajiem", te kādam šķiet ka tie ar štokiem ir vārguļi,utt. Pats kādu gadu atpakaļ biju īdētāju pulkā, kam nepatika kaimiņš ar stobra bremzi, galvenais ir ja diskusija ir auglīga. Un citreiz ir vērtīgāk arī paklusēt... Kā jau teicu - JA grib, TAD var arī patrenēties.
Slēpts
08.06.2016. 12:28
Tas, ka rosās diskusijas ir ļoti- labi- tas parāda , ka MMD spēj ieinteresēt.
Man personīgi liekas, ka par disciplīnu maiņu jāsāk domāt tad, kad vismaz puse no dalībniekiem sašauj vismaz pusi no punktiem.
Vai kad pirmie 12 iešauj 5 punktu robežās.
bet teksts
"aukstajā laikā izplūdusī grupa"

ir gana fošs, lai stāstītu anekdotes.
Varbūt man ar atmiņu nav kārtībā- bet šogad sniegu Sērenē neredzēju.
p.s varbūt plinti kādreiz vajag ari iztīrīt?
p.p.s Intar- varbūt mēs te nekorekti uzbraucam- un tiešām temperatūra var DRAMATISKI ietekmēt grupas lielumu?
Kaspars
Kaspars
Pēdējo reizi manīts 2025-04-16 15:59
Lietotāja statuss: Jaunākais eksperts
Atrašanās vieta: Jēkabpils nov.
Medību stāžs: No 28.09.2006
Aprīkojums: Titan 6 .308 win., MC-21-12
Medību trofejas: 12
08.06.2016. 12:46
te kādam šķiet ka tie ar štokiem ir vārguļi

Par vārguli es nevienu neesmu nosaucis un lai pārējie dara kā grib, visa šī verbālā caureja sākās tad kad es pateicu, ka man sirdsapziņa neļauj šaut no štoka, un pēkšņi kāds izdomā pateikt to ka man sirdsapziņa sūdīga, jo atļauj darīt savādāk nekā lielais vairākums. No visa šī sapratu, ka man biežāk jābrauc uz šautuvi trenēties no štoka šaut bet kas notiks, ja es aizbraucis uz šautuvi trenēšos šaut no rokas un nākamgad atkal no rokas šaušu.? Jātaisa atsevišķa līga izlecējiem, lai tie, kas šauj no rokas netraucē pārējiem par uzvaru cīnīties.
Kaspars
Kaspars
08.06.2016. 12:59
ir gana fošs, lai stāstītu anekdotes.
Varbūt man ar atmiņu nav kārtībā- bet šogad sniegu Sērenē neredzēju.

Ja nemaldos pagājšgad kausu dienā bija tuvu 25 grādiem šogad bija vēsāks, pagājšgad ar šo pašu lādējumu savācu 70 punktus un arī šāvu no rokas, 135 vv galu galā nav .308 win. pulveris, lādēt var bet ļoti uzmanīgi, šoreiz nepaveicās, vajadzēja varbūt nedaudz dozu palielināt bet ko nu es tur strīdēšos.
Leiba
Pēdējo reizi manīts 2021-10-12 22:46
Lietotāja statuss: Lietotājs
08.06.2016. 13:12
Lieliska loģika. Pagājušajā gadā 70 punkti (ārā ļoti silti), šogad stipri mazāk un arī ārā zemāka temperatūra. Likumsakarīgi? Gadā 1 reizi šauj un tā būtu statistika?
Kolēģi jau iepriekš minēja, ka vajag šaut daudz un bieži un tad arī varēs novērot tendences, bet divām reizēm ir pilnīgs gadījuma raksturs, nekas vairāk.
Intars
Intars
Pēdējo reizi manīts 2024-10-25 18:38
Lietotāja statuss: Eksperts
Mednieku organizācija: Rīts
Atrašanās vieta: Nagļi
Medību stāžs: No 2001
Aprīkojums: Blaser F3, Blaser R8 GRS+Kahles 624i, Keppeler Benchrest 6,5x47+Nightforce 15-55/52
Medību trofejas: 2
08.06.2016. 14:04
p.p.s Intar- varbūt mēs te nekorekti uzbraucam- un tiešām temperatūra var DRAMATISKI ietekmēt grupas lielumu?

Var..un reizē nevar:) Lai daudz maz saprotami uzrakstītu, būtu jāraksta ļoti gari. Mēģināšu īsi:)
Ja lādiņš ir meklēts "uz ātru roku" t.i. izšautas 3-4 grupas ar kaut kādu iedomātu vai forumos atrastu pulvera daudzumu un izvēlēta vienkārši labākā grupa no bariņa, tad iespējams ir trāpīts uz "blīvā" ātruma plaukta robežas. Piemēram, "blīvais" ātrums ir no 840-860 m/s (tik plats plaukts - 20 m/s ir prasti "zemais" un pēc gēniem precīziem kalibriem..). "Augstais" iespējams būtu kaut kur ap 900 , bet jau tikai 10 m/s... Skaitļi nosacīti..
Nu tad lūk - 500-ās sērijas Vihta nav no īpaši termostabīlajām. Tiek uzskatīts, ka atkarība ir 1*C=1 m/s. Arī mani novērojumi to apliecina. Bet tur nebūtu pilnīgi nekādas problēmas, ja šī atkarība būtu lineāra... Tā ir spēkā apmēram no 0*C līdz 20*C. Ārpus šī diapazona (sevišķi karstumā) tā aiziet HVZ kādā progresijā. Iespējams pat 1,5 utt. Kā saka Latgalē - "aiziet raznosā":) Arī pie kārtīgiem mīnusiem 1 grāds dos vairāk kā 1 m/s, bet jau uz leju.
Iedomājies situāciju - lādiņš tiek atrasts pie +10*C.. Blīvais plaukts lai būtu 20 m/s (jo medībām jau nevaig kosmosu:); bet tu iespējams jau esi tuvu tā augšējai malai... Plauktā 840-860, teiksim 855 m/s. Šaujot jau pie +25*C ātrums būs ~ 873 m/s un tu esi ārā...
Ko nozīmē "būt ārā"? Tas atkarīgs no kalibra, stobra utt. Tajos vienīgajos sačos, kad es izlidoju no plaukta (+28*C; Rukla 2015) - grupa izauga no ~ 4 cm/300 m līdz 8 cm. Sačos katastrofa, medībās - nekas traks... Iespējams, kalibriem un plintēm, ko izmantojam medībās tas viss varētu būt x2. Bet arī.. neko tas medībās nemaina.
p.s.
100-jai sērijai termoatkarības koeficients ir ~ 0,6 m/s uz 1*C. Un nav tik izteikts leciens lielā karstumā. Pēdējā laikā pats šauju ar N150.. jā, ātrumi mazāki, bet man svarīgāka ir stabilitāte. Medībām lietotu to pat 500-o, jo tur ir vajadzīgs španungs:)
p.p.s.
Hodgonam tā ir ~ 0,2.. šis tiek uzskatīts par vistabilāko pulveri temp.ziņā. Bet dabūt to ir ļoooti sarežģīti.
p.p.p.s.
Doma: kāpēc tad jālādē - labāk pirkt patroņus veikalā un nebūs šīs problēmas, jo tur tak nav Vihtas..arī ir nepareiza:) Visi ir vairāk vai mazāk atkarīgi no temp.. vai tas būtu Normas, Hornady u.c. pulveris. Diapazonā 0,5-1,2 ir lielākā daļa. Tā kā visi pārsvarā lādē ar Vihtu - tur vismaz tas ir zināms no pieredzes.
Tas īsumā:)
Kaspars
Kaspars
08.06.2016. 14:45
Vispār tika šauta trepe, 42,2 42,4 42,6 pēc manām domām ir "plaukts" pie 42,8 un 43 greiniem kapsele jau bija ārā.
Kaspars
Kaspars
Kaspars
08.06.2016. 14:50
Pagājšgad dienu pirms kausiem ar dozu 40,2 greini bergers 200 m uztaisīja šadu bildi, ar pirmo izpļāvu ceļu pa zāli un pārējie uztaisīja glītu grupiņu šogad šis lādējums neko labu neparādīja jo piešāvos uz 100 m un 200 m pieņēmu taisīt pagājušā gada korekciju.
Kaspars
Slēpts
08.06.2016. 19:05
Pirmā bilde īsti neparāda neko.
Nezinu , kādi balsti lietoti, bet mani dzīve izmācījusi ka jāšauj vismaz 3 šāvieni, vai vēl labāk 5. Un ja mana temperatūras sajūta neviļ, tad lielas atšķirības temperatūrā nebija-, jo arī šogad bija ļļoti silti šaušanas vietā.. Nu cik atšķirība? Max 5 grādi?
Mārcis
Mārcis
Pēdējo reizi manīts 2020-09-03 11:00
Lietotāja statuss: Aktīvais lietotājs
Atrašanās vieta: Ikšķile, Tirzas pagasts
Medību stāžs: No 2005 gada
Aprīkojums: " Ierindas mednieka darba zirgi"
Suņi: taxis
Medību trofejas: 25
08.06.2016. 20:38
Viss šitais ir tīra lirika.(atskaitot IL skaidrojumu) Vītnē lielākā daļa finālistu šauj ar bodes končiņām. Un visiem ielido +-90 . Varbūt ,ka man baigi veicas, jo ar lielajiem ātrumiem nelādēju, bet vēl neesmu lādējis lodi, kuru nevarētu iedabūt 2 minūtēs ar vienu pulvera zorti. Pat ar tik sūdīgu lādiņu MMD kausos var cerēt uz pirmo 20 nieku stabili.