...ja ir vēlme ieroci saglabāt ilgai lietošanai tad ierocis ir obligāti jātīra pēc katras šaušanas un arī pēc straujām temperatūras maiņām.pēc medībām lietū ,rasā,kaut arī nav šauts. šeit es domāju pulvera degšanas sārņu iztīrīšanu no stobra un aizslēga mehānisma daļām un ieeļļošanu ar neitrālu eļļu. ja ieroci nelieto ilgāk,tad ļoti ieteicams pēc apm. nedēļas veikt pārtīrīšanu.stobra atkaparošana medību ierocim arī pēc 100 šāvieniem būs gana rūpīga apiešanās. lai sačakarētu lielisku stobru pietiek vienu vienīgu reizi izšaut un atstāt neiztīrītu,katram brīva izvēle.,:)). protams ,katrs stobrs atšķirīgi pretojās rūsēšanai,domāts pa ieroču markām,stobru kvalitātēm.pacietīgāki ir baltie,jeb nerūsējošā tērauda stobri,un Krievijas ražojuma hromētie. bieži pirmā ieroča bojāšāna notiek jau veikalā kur pēc kotrolšāvienu veikšanas neiztīrītā karabīne savā nodabā cīnās ar "kariesu" un gaida savu glābēju-pircēju.,:) ir vēl Latvijā veikali ar tādām netīrītām plintēm!? kā ar to cīnīties-vienkārši,nepirkt,un vēl pateikt skaļi ,visu ko domā šajā sakarībā. ir jau no mednieku puses dažādi piegājieni ieročiem . piem.viens mednieks stobru netīra vispār un apmēram ik pēc 2-3 gadiem pērk jaunu. viņam plinte ir šaušanai,nevis tīrīšanai un kad stobrs sāk mētāt lodes ,tad tiek no vecā vaļā.,:),savukārt dzirdēts ,ka Gulbenes pusē cits mednieks pa vienu nakti jaunam stobram visu vītni līdzenu izpulējis.,:))
Slēpts
01.05.2010. 21:50
Tīru pēc katras šaušanas - sapūšu ar balistolu, izvelku dažas reizes cauri Boresnake šņori un izslauku ar filca prapīšiem. Minimālais pēc desmit šāvieniem izmantoju Robla Solomil kapara slāņa noņemšanai. Pirmais šāviens parasti ir garām, ja stobrā ir palikusi eļļa pēc tīrīšanas.
Slēpts
30.04.2010. 13:50
Es tiru katru reizi pec medibam, neskatoties uz to ir šauts vai ne.Kapec? Tapec ka pirms medibam iztiru stobru no eļļas ar sauso lupatu un pec medibam ja bija šauts tiru ka parasti, ja nebija šauts iesmereju stobru ar eļļainu lupatu un no arpuses ari.
Par maseni ari esmu noverojis, ka pec tirišanas pirmais šaviens aiziet garam, ja iztiri, sauso stobru, iet O.K. Maseni tiru nu teiksim reizi menesi, jo šauju bieži, ta sakot "uzturu formu".
Slēpts
30.04.2010. 12:49
Pusautomāta tīrīšana katrā ziņā ir sarežģītāka, bet ja ir vēlēšanās var iztīrīt pats nekā pārgudra tur nav. Ja medībās esmu izdarijis kaut vienu šāvienu tīru katreiz, jo uzskatu ka visi tie sārņi izraisa stobra koroziju. Ja nav šauts tad gan tik no ārpuses ar eļļainu lupatiņu.
Jā Laimoni, es ar esmu mānticīgs un pirms doties uz medībām pakasu sev kreiso olu, pagaidām tas irzādījies veiksmīgi :)
Bet ja runāt par manu kolēģi tad tas tīra ieroci pēc katrām medībām ja tika veikts šāviens. Karabīnei nēesmu testējis, bet masenei gan ievēroju ka ja ir tīrīts ierocis, tad pirmais šāviens iet nedaudz ar nobīdi no 10, un ja masene tika tīrīta tad pirms medībām es izšauju lai ietu kur ir piešauts :)
Nav nozīmes cik daudz šāvienu ,nozīme ir cik ilgi ierocis atrodās netīrītā stāvoklī.Pulvera gāzu,daļiņu iedarbība uz metālu ,jo ilgāk stāv netīrīts ,jo lielāka iedarbība.Ja zinu ka uz medībām braukšu pēc nedēļas-netīru, bet ja pēc mēneša tīru uzreiz pēc medībām.
Es arī bik ne pa tēmu,bet esmu spiests tīrīt spico pēc katras medību dienas. Redz, ja neesmu iztīrījis tad nākošā dienā neviens lopiņš uz manu pusi nenāk. Māņticība, bet man strādā :)
Negribās veidot jaunu tēmu!!
Tāds jautājums cik bieži jūs tīrat savus spicos, tas ir pēc katra šāviena, tas ir domāts šodien medos, reizi izšāvu un jau vakarā tīru ieroci, vai arī ir kāds vidējais skaits pēc kura tīries spicos.
Es pats spico tīru tikai pēc kādiem 20-30 šāvieniem, ne retāk, masenei vispār labi ka pēc kādiem 50 šāvieniem, protams izņēmums ja ierocis bija trāpījies mitrumā!!! No ārpuses protams jekurā gadījumā ar eļļas lupatiņu noslauku, es tieši runāju par stobra tīrīšanu. Jo cik esmu runājis ka pārāk bieža stobra tīrīšana ar nekā laba nedot!!! Bisi vispār tīru labi ka pa gadu 3-4 reizes!!!
Pievienojos Arnim - Boresnake ir ideāls risinājums, kopš pats lietoju pat karabīni ar to tīru. ātri, ērti un poerfekti! Pats ņēmu no www.freewolf.lv
Slēpts
30.04.2010. 08:47
Boresnake ir labs lietoju gan 3006, gan LR22 kalibram- protams katram savu.
Cenas Zommerā ja nemaldos bija 13 LS- ja pasūta vienu no Asv vai ebay- sanāk ap 11ls- tākā droši vien ērtāk tepat veikalā nopirkt...
Par maseni ari esmu noverojis, ka pec tirišanas pirmais šaviens aiziet garam, ja iztiri, sauso stobru, iet O.K. Maseni tiru nu teiksim reizi menesi, jo šauju bieži, ta sakot "uzturu formu".
Bet ja runāt par manu kolēģi tad tas tīra ieroci pēc katrām medībām ja tika veikts šāviens. Karabīnei nēesmu testējis, bet masenei gan ievēroju ka ja ir tīrīts ierocis, tad pirmais šāviens iet nedaudz ar nobīdi no 10, un ja masene tika tīrīta tad pirms medībām es izšauju lai ietu kur ir piešauts :)
Tāds jautājums cik bieži jūs tīrat savus spicos, tas ir pēc katra šāviena, tas ir domāts šodien medos, reizi izšāvu un jau vakarā tīru ieroci, vai arī ir kāds vidējais skaits pēc kura tīries spicos.
Es pats spico tīru tikai pēc kādiem 20-30 šāvieniem, ne retāk, masenei vispār labi ka pēc kādiem 50 šāvieniem, protams izņēmums ja ierocis bija trāpījies mitrumā!!! No ārpuses protams jekurā gadījumā ar eļļas lupatiņu noslauku, es tieši runāju par stobra tīrīšanu. Jo cik esmu runājis ka pārāk bieža stobra tīrīšana ar nekā laba nedot!!! Bisi vispār tīru labi ka pa gadu 3-4 reizes!!!
Cenas Zommerā ja nemaldos bija 13 LS- ja pasūta vienu no Asv vai ebay- sanāk ap 11ls- tākā droši vien ērtāk tepat veikalā nopirkt...