Un atļaut nomedīt viņiem 295 rukšus, pizdec, atvainojiet par lamu vārdu, bet tad cik to ir tur, un vēl medību vadītājs saka ka nav tik traģiski daudz to!!!! Zili murgi, ko viņš vēlais lai to rukšu tur būtu tūkstošiem???? Protams ka tādu baru ar kaut ko jāpabaro, un tie ies ne tikai mazās pilsētās, bet arī lielās drīz parādīsies. Šeit man pat vārdu trūkst par pareizo saimniecību. Pie mums uzskaitē bija pagājušajā gadā pāri 60 rukšiem un to jau ir problēmas dažviet, varu iedomāties ko darīs 500 rukšu bars!!!!! http://www.delfi.lv/news/natio...
Šādi būtu jāplāno meža cūku nomedīšanas limits atkarībā no konkrētās situācijas:
Lai palielinātu dzīvnieku skaitu nomedījami ≤40%;
Lai saglabātu esošo dzīvnieku skaitu nomedījami 41-90%;
Lai samazinātu dzīvnieku skaitu nomedījami >90%.
Kad mednieks un zemnieks satiekās!!!
- Zemnieka zvans medniekam un klausulē atskan - manu kartupeļu tīrumu plosa cūkas, jau vairākas naktis pēc kārtas! Mednieks vakarā bisīti pār plecu un uz tupeņaiti! Atnāk sivēnmāte un strīpainie! Šāviens debesīs un mednieks dodas uz mašīnu! Zemnieks izdzirdējis šāvienu dodas ārā no mājas priecīgs pretim medniekam un pie sevis nodomā, nu vismaz par vienu kartupeļu "kombainu" mazāk. Abi satiekas un mednieks zemniekam saka, atnāca sivēnmāte ar mazajiem, ši gada sivēniem, izšāvu gaisā, kādu laiku šie vairs tavu tīrumu neplosīs. Zemnieks neizpratnē atbild, ka tam vienalga kas atnāca, viņam svarīgi, lai rudenī spētu gūt maksimālu ražu, nevis nolasīt mazumu. Mednieks cenšas paskaidrot zemniekam, ka ja nošaus māti, sivēni būs pagalam un rukšu mazāk. Zemniekam mute putās un tas lamādamies dodas atpakaļ uz mājām!
Un lūk, kas notiek ja medniekam ir tā sauktā medību ētika(kā šeit daži pieminēja) nešaut sivēnmāti, kurai ir sivēni!!! Lai gan reāli padomājot, ja ir vasaras vidus un sivēni paliek bez mātes, līdz ziemai tie tik un tā "piesitīsies" klāt kādam baram vai citai sivēnmātei un iemācīsies visu to, ko māte tiem tiesīga iemācīt, lai izdzīvotu un dzīvotu! Un kam tad šajā situācijā vairāk taisnības, medniekam vai zemniekam(???), kaut gan taisnība šeit nebūtu īstais vārds..
Noteikti mans rakstītais tūlīt noderēs par noriešanas iemeslu un vārdu spēlēm - kādēļ mednieks zemniekam neteica tā, kamdēļ šitā..
Par ko gan lai Tevi norietu,vienīgi ja tāds galīgi nevadāms un agresīvs zemnieks,tad es to vienu strīpaino būtu norāvis un kā mierinājumam atdevis,nu ja galīgi pienenieki nu tad gan nezinu.Tu pats zini,ka situācija situācijai ir tikai līdzīga.
Tādā situācijā, kad par katru cenu vajag atturēt cūku ar sivēniem no lauka apmeklējuma, var pamēģināt vai nu ar pīļu vai sķīvīšu skrotīm no metriem 50 vai, labāk, vairāk ielikt cūkai pa pakaļu - garantija, ka kādu laiku nenāks uz lauka un cūkas veselībai pārlieku lielas problēmas tas nenodarīs.
Vai otrs variants - vajag šaut pa sivēnu tā, lai tas pirms došanās uz citiem medību laukiem, vismaz mazliet pakviec; kā to izdarīt ar lielo kalibru ekspansīvo munīciju, kas sivēnu droši vien "uzspridzinās", nemāku teikt.
Taču vienkāršs šāviens gaisā vai sivēna ātra nāve nozīmē, ka cūka būs klāt jau nākošajā vakarā. Nu varbūt dienu izlaidīs.
Kurš no variantiem ētiskāks un ērtāks - katram pašam jāvērtē...
Arni! - no 50m ar pīļū skrotīm var brīnumus pietaisīt, piemēram, izšaut acis, tad toč cūka tur nerādīsies! Un ja tā darīt, tad jau labāk šaut tēmētu šāvienu ar medību lodi!!!
Bet par otro variantu - iesākumā, pa tādu mazu strīpaini vajag prast trāpīt ar bisīti un tikai tad var domāt par šaušanu lai iekviecas, bet visticamāk trāpījuma gadījumā strīpainais vairs nebūs kviecējs!
jaaa un ir vel viena problema zemniecins paskatijas parunajas neko nenomediji ja????nu lap iet majaas pec trim divam dienam sivenmate ar sawu ruksu baru atkal iegriezas wina laukaa zemnieks majas sacis sievai pie velna tie mednieki atnak cukas bet neko neizdara wakar apeda kartinus.....sim meers pilns un izdoma nu ja nav tad nav bus jalauz ligums......un sim zemniecinam platibas ta pavairaak....nu atkal sakas jauna problema....tadel warbut kadreiz pazistot zemnieku zemnieci ir janoteme jaizwer acis un jaspiez....protams nezinu ka pats to izdaritu bet tas manas domas....jo mums tadu zemniecinu ir ta pat kads kam kkas nepatiik un wiss ejat medit citur taa tas wiss ir pakartos...stulbi bet taa ir.....sorry par kludam
Dari kā gribi - visiem pa prātam tāpat neizdarīsi!Mums lielākie zemnieki smērē tās atbaidīšanas smēres.Un tagad mums nav labi,jo rukši točna tur nerādās.Bet es neatzīstu matku šušanu lai izpatiktu zemniekam!
man liekaas ka to neviens neatbalsta un nekad neatbalstiis es jaw nesaku ka jasauj bet war gadities ka savadak nevar jo pec tam es waresu medit krumos kas pieder kolektiva biedram zemniekam un kurs saprot ka daba naw uzvarama un izgrozama un piecies ja kartinus izrakaa tad man buus jamedi 2bucini un wiss ja newienam neizpatiksi nekur talu netiksi taa tas musdienas ir tie dazi zemnieki doma ka mees esam diewi un taa wesa miera nowersisim wisus postijumus nu nee galigi garam mes tik to waram apturet uz paris dienaam atnaaks nakosais barins ..........tu mani parprati neteicu ka jasauj matkas lai izpatiktu zemniekiem teicu ka tada problema ir un tadeel arii mums pasiem ir dawdz tadas platibas kuras nedrikstam medit kadreiz medijaam......zeeliigi wnk ka lapi mezu masiiwi pazuud iemiloti masti deel cilwekiem kas neapjeedz dabas butibu warbuut atkartosos bet dabu cilweks neizkontrolees nepostiis cuukas postiis tarpi ko cukas apeed utt ta sauktaa baribas keede pastaaw bet zemniekam pofig wins un kartupelis wins arii uz sawa lauka waretu dzivot
Es piekrītu nešaut sivēnmātes kur rukšu vēl nau daudz, bet tāda gadījumā ka rakstā minēts atļauts nomedīt 295 rukšus, tad tur bez jebkādas sirdsapziņas jāšauj sivēnmātes, jā zinu man ar roka neceļas šaut pa tām, bet ko darīt ja nākotnē tas pats zemnieks pasūtīs tevi tālāk, bet viņam 300-400 ha un parakstīs medību līgumus ar citu kolektīvu un tad citu dziesmu pienāksies dziedāt!!!
Kā jau minēja kolēģi ir cits variants nošaut to piena ruksi, nu un garšigs būs gan sev, gan pašam zemniekam būs vismaz kāds gandarījums par postījumiem.
http://www.delfi.lv/news/natio...
Lai palielinātu dzīvnieku skaitu nomedījami ≤40%;
Lai saglabātu esošo dzīvnieku skaitu nomedījami 41-90%;
Lai samazinātu dzīvnieku skaitu nomedījami >90%.
- Zemnieka zvans medniekam un klausulē atskan - manu kartupeļu tīrumu plosa cūkas, jau vairākas naktis pēc kārtas! Mednieks vakarā bisīti pār plecu un uz tupeņaiti! Atnāk sivēnmāte un strīpainie! Šāviens debesīs un mednieks dodas uz mašīnu! Zemnieks izdzirdējis šāvienu dodas ārā no mājas priecīgs pretim medniekam un pie sevis nodomā, nu vismaz par vienu kartupeļu "kombainu" mazāk. Abi satiekas un mednieks zemniekam saka, atnāca sivēnmāte ar mazajiem, ši gada sivēniem, izšāvu gaisā, kādu laiku šie vairs tavu tīrumu neplosīs. Zemnieks neizpratnē atbild, ka tam vienalga kas atnāca, viņam svarīgi, lai rudenī spētu gūt maksimālu ražu, nevis nolasīt mazumu. Mednieks cenšas paskaidrot zemniekam, ka ja nošaus māti, sivēni būs pagalam un rukšu mazāk. Zemniekam mute putās un tas lamādamies dodas atpakaļ uz mājām!
Un lūk, kas notiek ja medniekam ir tā sauktā medību ētika(kā šeit daži pieminēja) nešaut sivēnmāti, kurai ir sivēni!!! Lai gan reāli padomājot, ja ir vasaras vidus un sivēni paliek bez mātes, līdz ziemai tie tik un tā "piesitīsies" klāt kādam baram vai citai sivēnmātei un iemācīsies visu to, ko māte tiem tiesīga iemācīt, lai izdzīvotu un dzīvotu! Un kam tad šajā situācijā vairāk taisnības, medniekam vai zemniekam(???), kaut gan taisnība šeit nebūtu īstais vārds..
Noteikti mans rakstītais tūlīt noderēs par noriešanas iemeslu un vārdu spēlēm - kādēļ mednieks zemniekam neteica tā, kamdēļ šitā..
Vai otrs variants - vajag šaut pa sivēnu tā, lai tas pirms došanās uz citiem medību laukiem, vismaz mazliet pakviec; kā to izdarīt ar lielo kalibru ekspansīvo munīciju, kas sivēnu droši vien "uzspridzinās", nemāku teikt.
Taču vienkāršs šāviens gaisā vai sivēna ātra nāve nozīmē, ka cūka būs klāt jau nākošajā vakarā. Nu varbūt dienu izlaidīs.
Kurš no variantiem ētiskāks un ērtāks - katram pašam jāvērtē...
Bet par otro variantu - iesākumā, pa tādu mazu strīpaini vajag prast trāpīt ar bisīti un tikai tad var domāt par šaušanu lai iekviecas, bet visticamāk trāpījuma gadījumā strīpainais vairs nebūs kviecējs!
Kā jau minēja kolēģi ir cits variants nošaut to piena ruksi, nu un garšigs būs gan sev, gan pašam zemniekam būs vismaz kāds gandarījums par postījumiem.