Nu labi Valter,varbūt biju mazliet nekorekts,bet tas viss nav izklāstāms 2 vārdos,vienkāršak ir pieņemt kā aksiomu.Nu mazliet,nav 2 vienādu stobru pat vienas markas un kalibra ieročiem,katram stobram ir sava iekšējā balistika,kura atkarīga no metāla,izgatavošanas tehnoloģijas,stobra sienu biezuma,kalibra,vītņu skaita un soļa,stobra garuma,lādiņa jaudas un pat lodes tipa ar kuru tiek šauts u.t.t.bla-bla.Stobrs šāviena brīdī izsstiepjas un saraujas garumā,to pašu viņš dara resnumā(nu apmēram to var redzēt multenēs),protams tas nav redzams ar neapbruņotu aci.Vēl stobrs šāviena brīdī rada spirālveida kustību,kā korķu viļķis.Visas šīs rezonanses teorētiski kautkur stobrā var pārklāties,radot interferenci(miera zonu),ja tur uzliksi būs ok(ja atradīsi).Pārējās vietās būs kā nepareizs atsvars ritenim,rezultātā disbalanss.No šejienes trāpījumu izkliede.Tavai plintei trāpījumi ir kautkur uz leju un sāniem,nomainot munīciju tie būs atkal citur.Vēl neesam apskatījuši derivāciju,lodes lidojuma trjektoriju un citus bla-bla-bla.Pilnībā tā varētu būt lekcija 2-3 stundu garumā.Tapēc neesi(nu tas,Tu zini kas)klausi laba vēlējumam Latviešu valodā,nestiprini neko pie stobra un arī citiem neiesaki.
to Dzintar. Tas priecē,ka esi spečuks ne tikai lohos,bet ari aksiomās un likumsakarībās ballistikā. Tad,lūdzu, padalies savās zināšanās šinis jomās, ja esi tik gudrs!!Būtu interesanti palasīt.. Par karabīnēm- man ir Remongton un tas šauj nevis ar izklaidi,bet konkrētu nobīdi 6 cm zemāk un nedaudz pa labi ar lukturi. Kolēgim TIKKA M695 uz 100 m, ar un bez lukturi, ierakstās 5 cm aplī. Tavu tēvoci Vasju diemžēl nepazīstu.
Valter,tās sliedes ir paredzētas dažādu veidu tēmekļu stiprināšanai,bet var izmantot citiem mērķiem.Lai cik tas Tev liktos nepieņemami ieroču mehānikā un balistikā ir zināmas aksiomas un likumsakarības kurām ne pāri pārkāpt ne apkārt apiet.Tātad vai Tev pašam ir karabīne kura šauj precīzi ar uz stobra uzmontēta luktura klātbūtni,vismaz 100 metros?Vai esi tikai to dzirdēji no tēvoča Vasjas? Starp citu sorry ja nepatīk vārds lohs latviešu valodā ir daudz citu sinonīmu,bet tas jau nemaina lietas būtību.
to Dzintars. Tu raksti,ka ar skrūvītēm pie laides,tad raksti ,tad ,ka nav jāmaitā laide.. Pārdodot minētās sliedes,tak arī pelna. Par lohiem laikam liels spečuks... Kā jau teicu.ir mednieki,kuri arī ar kronšteinu uz stobra šauj bez izkliedes un izmaiņām. Tas tomēr laikam arī atkarīgs no karabīnes.
Jānis un Ivo pareizi saka,lukturi nedrīkst likt uz stobra,tikai runa nav par trāpījuma vietas izmaiņu uz augšu vai leju.Palielinās trāpījumu izkliede,pie tam būtiski,tieši tāpat kā tad ja stobrs ir piespiests laidei vai šaujot tiek atbalstīts pret cietu virsmu.Paši lukturi jau nekas,kādu kurš grib tādu liek,bet tie kronšteini točna ir priekš lohiem-nauda tak jāpelna.Pārdošanā ir pikatini jeb citādāk viver bāzes sliedes,nevajag pat tērauda pietiek ar alumīnija vai plastmasas,ar 2 skrūvītēm pieskrūvē sānos vai apakšā laidei,kā pašam ērtāk un lieto to pašu lukturi.Nav jāliek pie optikas,nav jāmaitā laide,nav jāpāršauj.Vārdu sakot vilkam vēders pilns un kaza arī dzīva.
Jā aizmirsu piebilst, man pašam kronšteins pagaidām ir uz stobra. Tā arī optika piešauta. kamēr gaišs luktura nav un var bliezt kā patīk. Pieliekot lukturi protams ka stobra vibrācijas frekvence mainās un trāpījuma vieta aiziet apmēram 1,5MOA pa kreisi (tas katram savādāk un jānoskaidro pašam). Taču tumsā šaujot pa cūku tas nav kritisks lielums jo sastāda apm. 4,5cm uz 100m. Domāju vairākums piekritīs, ka šaut ruksi tumsā tālāk par 100m pie tam ar lukturi nav sevišķi gudri. Tie kas ar optiku ir uz Tu un var izmantot taktiskos torņus vai korekcijas tīkliņus (TMR, Mil-Dot,utt) lai koriģētu trāpījuma vietu - cepuri nost, var bliezt arī pa lapsu :)
Riskēt deformēt optiku, lai pieliktu s#uda lukturi?! tad labāk es laidi saborēšu vienos caurumos. Laide salīdzinot ar labu optiku maksā kapeikas! Nu protams ja ir Jakti šmakti optika, tad kaut čugunniekus var skrūvēt klāt. :))
Tas protams atkal ir tikai MANS viedoklis, katrs pats var izvēlēties kā čakarēt savus pribambasus :)
www.wht.ru/shop/catalog/light/LEDWAVE_tactical/ACCESORITIES_LEDWAVE/9048.php .Te var dabūt kronšteinu luktura stiprināšanai pie optikas. Personīgi es negribu riskēt ar savu optiku un tās stiprinājumiem, ka neizrauj ar visām saknēm no no stobra kārbas. Varbūt, ka pārspīlēju, bet kaut kā negribas eksperimentēt.
Tas protams atkal ir tikai MANS viedoklis, katrs pats var izvēlēties kā čakarēt savus pribambasus :)