Man šķiet ka Jūs kungi medībām izmantojat auto lukturus (lielus prožetorus),jo medību lukturi Z-4 nav tik smagi lai bojātu normālu optiku.Man pašam lukturis uzliekams uz Hirstone optikas karabīnei SAKO 75 un uz Hirstone optikas BROWNIG BAR BOS pusautomātam un problēmu nav.Bet kad bija uz stobra problēmas bija šaujot dienā un naktī.Starpība aptuveni 30cm.Diemžēl tāda ir prakse.
Juri,visu cieņu,bet atļaušos Tev nepiekrist,lai nebūtu jāmaļās pa teorijas līkločiem,mējģināsim ar piemēriem.Visas augstas precizitātes karabīnes un snaiperu ieroči tiek izgatavoti BEZ graudiem atklātajiem tēmekļiem u.t.t.,atstarpe starp laidi arī ir liela,vai tavuprāt tas ir dizaina dēļ?Tālāk nejauc klāt stobra bremzes un boss sistēmu(kas arī ir stobra bremze tikai regulējama,izkliedes samazināšanai nomainot vienu patronu veidu pret citām).Stobra bremze ir sava veida stobra pagarinājums kuru uzstāda rezonanšu pārklajuma vietā(interferences punktā),šādā vietā atrodas visu iroču stobra gali.Ja mējģināsiet saīsināt stobru vai pagarināt dabūsiet stipri palielinātu izkliedi.Par klusinātājiem vispār ir cits stāsts,ņemot vērā likumdošanu Tevi tas vispār nedrīkstētu interesēt.Neskaties tik daudz bojevikus,īstenība ir daudz nepievilcīgāka.
Atvainojos pārējiem foruma dalībniekiem,par šo tēmu vairāk nerakstīšu.
Nevarēju neuzrakstīt otrreiz. Dzintars labi sāka bet iebrauca no viena grāvja pa taisno otrā. Ir liela atšķirība, pie stobra kaukas pieskaras, vai ir pieskrūvēts/pielodēts/piemetināts (piem: atlkātais tēmeklis, dioptrs, BOSS, da jebkura stobra bremze, klusinātājs, lukturis). Pieskaršanās maina stobra vibrācijas frekvenci no reizes uz reizi, bet jebkurš nostiprināts svars (sk.augstāk) maina frekvenci, bet viņa paliek nemainīga no šaviena uz šāvienu!!! Tā, ka uz stobra NOSTIPRINĀTS svars var palielināt izkliedi, bet var arī kardināli samazināt. Tie kas paši lādē šinī gadījumā var piemeklēt lodes ātrumu pie kura ir vismazākā izkliede. Savukārt tiem kas šauj ar veikala munīciju jācenšas piemeklēt no veikala, vai jāmēģina mainīt svara atrašanās vieta/masa.
Ar šo es nevaru nevienam apsolīt, ka ar izkliedi viņam viss būs OK ja viņš pieskrūvēs luktura kronšteinu pie stobra, bet mēģināt var droši, ja neizdosies meklēs citu risinājumu.
Par cik lādēju pats, man izkliede vai ar lukturi, vai bez vienalga ap 0,5MOA ar tām pašām patronām.
PS. Starpcitu Brauninga BOSS sistēmai pirmais pienākums ir samazināt munīcijas izkliedi, a otrais kalpot par stobra bremzi. Ar cieņu, Juris
Nu re,cik šāveju tik viedokļu! Cits mierīgi šauj ,ja kronšteins uz stobra, cits to neiesaka un liek uz optikas,cits piesauc fiziku un urbj laidnes un galīgi neiesaka likt uz optikas.. Paldies par viedokļiem- katram jāatrod savs pieņemamais risinājums. Lai veicas!
Aprīkojums: Strasser RS 9,3x62,Brawning BAR LONGTRAC LUXE 9.3X62, Heym SR 30 270 WSM, Merkel RX.Helix 223 rem Brawning CYNERGY PRO SPORT 12M 76, Medību loks un arbalets. Browning Maxus 12cal
Suņi: Laikas(daudz)
Medību trofejas: 44
03.02.2008. 18:34
Kungi, jūs esat ievērojuši, ka jūsu karabīnes stobrs ir pilnīgi brīvs, ievērojiet, ka starp stobru un pastobri var mierīgi izvērt papīra lapu,tad kāpēc ražotājs to ir darījis. Nu jau 15 gadus lietoju austrāliešu lukturi, kurš stiprinās uz optikas, nav bijs nekādu problēmu ar optiku un karabīnes piešaudi, protams, biju pamēģinājis arī visus tos lukturus, kuri stiprinās pie stobra, bet ļoti ātri no viņiem atteicos un arī neiesaku saviem draugiem tos lietot.
Nu kur tad ,mums Jāzep,vidusmēra medniekiem,saprast virsmēra medniekus- piešaujam savas karabīnītes kaut kur karjerā ar vienu munīciju uz 150 metriem 0, un šaujam uz nebēdu. Pastāsti kādas vibrācijas,rezonanses,disbalansus,derivācijas un turbulences tu sarēķini,kad ieraugi suķi uz 100 metriem ,staigājot pa kviešu lauku.
piekriitu Dzintaram par 100%
taa visa ir diezgan nopietna teorija,kuru vidusmeera mednieks visticamaak neizprot un nemaz negrib izprast.tachu tiem kas veelas ruksim shaut aiz auss vai lapsai acii uz 100m,bez taa neiztikt,lai buutu 100% paarlieciiba par savu ieroci un shaavienu bliivumu.
Man tas sāk atgādināt tvnet forumu kur vienu brīdi mednieki villojās ar vegāņiem.Bija tur arī sakarīgi teksti (niks Andis),bet tas tā.Par tiem lukturiem,man tak ir vienalga kā katrs viņu liek.Patīkami ka ir speci kas prot mandeles operēt caur anālu,vienīgi žel to aizšauto zvēru!
A Tu, Dzintar, no sava teiktā vēl sarēķini integrāli! Man SAKO karabīne un pēc stundas karjerā nav nekādu problēmu šaušnai ar lukturi ,kuram kronšteins uz stobra. Var jau saurbt pastobri krustām škērsām,tikai kā tas izskatās un ja gribēsi vēlak tikt no tās vaļā,tad varbūt pircējam būs pavisam citas domas.
Atvainojos pārējiem foruma dalībniekiem,par šo tēmu vairāk nerakstīšu.
Ar šo es nevaru nevienam apsolīt, ka ar izkliedi viņam viss būs OK ja viņš pieskrūvēs luktura kronšteinu pie stobra, bet mēģināt var droši, ja neizdosies meklēs citu risinājumu.
Par cik lādēju pats, man izkliede vai ar lukturi, vai bez vienalga ap 0,5MOA ar tām pašām patronām.
PS. Starpcitu Brauninga BOSS sistēmai pirmais pienākums ir samazināt munīcijas izkliedi, a otrais kalpot par stobra bremzi. Ar cieņu, Juris
neko nereekjinu!nonjemu un maucu virsuu!tam visam ko mineeji ir jaabuut zinaamam ieroci pieshaujot,lai nebuutu peec tam mezhaa jafantazee:)
taa visa ir diezgan nopietna teorija,kuru vidusmeera mednieks visticamaak neizprot un nemaz negrib izprast.tachu tiem kas veelas ruksim shaut aiz auss vai lapsai acii uz 100m,bez taa neiztikt,lai buutu 100% paarlieciiba par savu ieroci un shaavienu bliivumu.