Šodien vārdadienu svin Mirta, Ziedīte, rītdien - Marģers, Anastasija
toptitle

Lielais raksts

Vislatvijas medību suņu izstāde Inčukalnā 2014


2014-04-02 19:18

Aivars Tarvids. LMKMKA foto

29. martā Inčukalnā notika gadskārtējā Vislatvijas atklātā medību suņu izstāde, ko rīkoja Latvijas Mintauta Kalniņa Mednieku kinoloģiskā asociācija (LMKMKA). Šī organizācija apvieno domubiedrus, kuru aicinājums suņkopības  praksē attīstīt  izcilā latviešu kinologa Mintauta Kalniņa tradīcijas un iestrādnes. Pateicoties šī godavīra un profesionāļa pūliņiem, 90. gadu valstisko pārmaiņu laikos Latvijā tika saglabāti augstikvalitātes standarti kinoloģijā, sakārtots vaislas darbs, importēti augstvērtīgi medību suņi vietējo šķirņu uzlabošanai.

Izstādes galvenais uzdevums bija iespējami pilnīgi apzināt Latvijā medībās izmantoto šķirnes suņu darba īpašības. Tāpēc vērtējumam noteicošie izrādījās suņu bonitēšanas rādītāji, dzīvnieku lauka pārbaužu rezultāti , labāko nosaukšanā sava nozīme bija izstādes dalībnieku spējai radīt cienīgus pēcnācējus un, protams, katra suņa eksterjera maksimālai atbilstībai šķirnes standartam. Par objektīvu suņu vērtēšanu 5 izstādes ringos gādāja eksperti starptautiskās kategorijas  tiesneša  Alberta Dzjadas (Lietuva) vadībā. Jāatzīmē,  suņu saimniekiem pretenzijas pret tiesāšanas taisnīgumu neradās. Tikmēr par balvām Vislatvijas izstādes uzvarētājiem gādāja sponsori, katrs izstādes dalībnieks saņēma arī nelielas piemiņas veltes.

Jāuzteic visumā cienījamais Inčukalnā izstādīto suņu līmenis, kurš demonstrēja gan kinoloģijas sasniegumus, gan ļāva izdarīt secinājumus par darāmo ciltsdarba uzlabošanā. Pašsaprotami, ka izstādē kuplāk bija pārstāvētas Latvijā medībās visplašāk izmantoto suņu, proti, dažādu šķirņu laikas. Eksperti vērtēja arī vairākus teicamus dzinējsuņus – gan angļu bīglus, gan pagaidām valstī nedaudzos Bavārijas asinspēdu suņus, gan vienīgās mūsu nacionālās šķirnes — Latvijas dzinēja — eksemplārus. Vien fakts, ka Latvijas dzinējs izstādēs top teju par retumu, vedina uz pesimistiskām pārdomām par šīs šķirnes attīstības perspektīvām nākotnē.

Izstādes gaitā tiesneši no visiem ringiem izraudzījās skaistāko suņu sašnieku ringā Best of show, kurā tika nosaukts uzvarētājs – Latvijas dzinējsuns Tare (saimnieks  Mārtiņš Taube). Savukārt izstādes Čempionu kausu bonitēšanā un sponsoru speciālbalvu saņēma krievu Eiropas laika Šēra (saimnieks Vilnis Mikāvs).

Izstādes organizētāji LMKMKA vārdā arī izteica pateicību pasākuma sponsoriem un labvēļiem – starptautiskā dzīvnieku barības ražotāja IXO  pārstāvniecībai Latvijā un personīgi Vjačeslavam Piško, kā arī medību ieroču un inventāra lieltirgotājam uzņēmumam Purnavu muiža un Inčukalna novada Domei.

Tikmēr LMKMKA aktivitātes Inčukalna novadā turpinās. 19. un 20. aprīlī  Liepkalnu voljērā notiks asociācijas rīkotās suņu pārbaudes „pa mežacūku aplokā”. Lūgums interesentiem konkrētas informācijas saņemšanai rakstīt – lmkmka@gmail.com vai arī zvanīt pa tālruni 29422996.

Komentāri:

Gunārs Bruģis 2014-04-03 20:30

Pateicoties šī godavīra un profesionāļa pūliņiem, 90. gadu valstisko pārmaiņu laikos Latvijā tika saglabāti augstikvalitātes standarti kinoloģijā, sakārtots vaislas darbs, importēti augstvērtīgi medību suņi vietējo šķirņu uzlabošanai.
----------------
Diez vai to var teikt par vācu medību terjeriem, tie Latvijā tagad izskatās pēc karikatūrām, maziem stirnēniem, nevis jakšiem.

Aigars Remess 2014-04-04 08:38

Jāpiekrīt Gunāram.Mintautam interesēja tikai viena medību suņu šķirne, un tā bija Krievu eiropas laika.Par šo suņu šķirni viņš stāvēja un krita.Visas pārējās bija pie kā..... .

JA piemin 90-tos.
Tieši šai laikā tika sagrauta medību suņu kinologu apmācības un darbības uzraudzības sistēma...

Bruno Putniņš 2014-04-04 21:42

Man bija personīga pieredze ar "godavīru" Kalniņu - lielās izstādes laikā pajautāju, vai iepējams samainīt kucēna papīrus pret īsto pasi, Kalniņš teica, ka tūlīt visu nokārtosim, bet kad ieraudzīja, ka man ir Latvijas dzinēji, tad novilka, ka viņš domājis, ka būs laika, bet es saviem suņiem pases varu saņemt citreiz, tagad nav laika....

Agris Mežmalis 2014-04-05 17:37

pienemsim man arii patiik kaa straadaa krievu eiropas laikas,vinas ir universaali suni.

Jānis Eniņš 2014-04-07 09:33

Diez vai no šādas izstādes var spriest par suņu kvalitāti. Kā var nominēt "best" LDz, ja izstādē piedalās tikai VIENS suns???. Kā var izcelt kādu labāko suni, ja vienā voljerā startē tikai 3-4 suņi no kuriem neviens neizskatās vismaz kaut cik pēc laikas. No visiem izstādītājiem suņiem no mana IMHO labi ja 2-3 varēja uzteikt.
Nesaprotu suņu turētājus, kas cer uz nez kādu brīnumu. Ja vienā izstādē pasaka, ka sunim nav pareiza auguma forma, nepareiza galvas forma, nepareiza stāja, nepareiza acu vai apmatojuma krāsa. Tad uz ko viņi cer? Tās ir lietas, kas nemainās. Ar kādu domu šis suns tiek atkārtoti vests uz vērtēšanu? Tas, ka reti kurš suns māk iet pavadā blakus saimniekam to varbūt vēl var mainīt. Bet kā var ringā visaugstāko vērtējumu iegūt suns, kas absolūti neklausa saimnieku?

Pēteris Ščerbiņins 2014-04-09 16:00

Fakts kā tāds, ka tiek rīkotas izstādes ir labi, ja vien tiek ievērots šķirnes standarts un vērtētājs/ji to izprot….
Mazliet savādi skan skaļās frāzes un nosaukumi - Vislatvijas, ģeniāls utt…
Ar daudzajām un pa visu Latviju izkaisītajām izstādēm tiek zāģēts zars uz kura paši sēžam….tās varētu saukt par skatēm, bet ja reiz tiek nosaukts pasākums par Vislatvijas, tad nu arī būtu jāapvieno spēki, resursi lai saturs atbilst nosaukumam….un čempiona gods tiek labākajam...
PSRS laikā, pāra gados tika rīkota Republikas mēroga izstāde (piedalījās vidēji 350-500 suņi), nepāra gados 2-3 zonālās ( vidēji piedalījās 100-200) suņi Latvijas rajonos/reģionos, kapēc tā, mēģināšu izskaidrot…
Lai maksimāli vienā vietā (ringā) varētu salīdzināt pēc iespējas vairāk vienas šķirnes, dzimuma un vecuma grupas pārstāvjus.
Jo mazāk vērtējamo suņu jo neobjektīvāks vērtējums, sekas - krītas kvalitāte.
Lai darītājiem pietiek spēka un nenolaižas rokas !

Jānis Cimmers 2014-04-18 13:03

dažā labā lielākā mednieku kolektīvā ir tik daudz suņu cik šajā "vislatvijas izstādē"

bet kā tas iet kopā ka LMKMKA ģērbonī LDz??


Ja vēlaties ievietot portālā savu rakstu, sūtiet to uz e-pasta adresi info@medniekiem.lv. Neaizmirstiet pievienot informatīvos materiālus. Raksts noformējams atbilstoši gramatikas noteikumiem un sūtāms rediģējamā formātā, piemēram doc, txt.

Nesen šo rakstu apskatīja
Aplūkojam medībām veltītu muzeju Lietuvā, Mindūnos

Aplūkojam medībām veltītu muzeju Lietuvā, Mindūnos

Medību tradīcijas un kultūra ir sena. Katrai valstij tās ir individuālas, līdz ar ko – interesantas. Ja vēlaties paplašināt savu..

LVM izstrādātas vadlīnijas, kā veidot un uzturēt mednieku atpūtas vietas

LVM izstrādātas vadlīnijas, kā veidot un uzturēt mednieku atpūtas vietas

Līdz ar jaunajiem būvnormatīviem AS “Latvijas valsts meži” (LVM) nolemts ieviest kārtību saistībā ar mednieku atpūtas vietām uzņēmuma..

LVM un Aizsardzības ministrija vienojusies par militāro mācību organizēšanas principiem LVM platībās

LVM un Aizsardzības ministrija vienojusies par militāro mācību organizēšanas principiem LVM platībās

Valsts aizsardzība ir valsts virsfunkcija. Tādēļ medniekiem nāksies rēķināties, ka viņu nomātās platības AS “Latvijas valsts meži”..

Jauns Huberts veikals Rīgā

Jauns Huberts veikals Rīgā

2018.gada 2. novembrī savas durvis vērs jaunais Huberts veikals Rīgā.

Lietotājiem turpmāk iespējams slēpt savus datus "ārpasaulei"

Lietotājiem turpmāk iespējams slēpt savus datus "ārpasaulei"

Sekojot modes tendencēm datu aizsardzības jomā, kā arī respektējot Vislatvijas mednieku portālā reģistrēto lietotāju iespēju..